Taas oli vuoroni leipoa työkavereilleni perjantain pullavuorolle. Rakastan makean ja kirpeä yhdistelmää. Päätin leipoa heille Mamman marjapiirakkaa punaviinimarjoista. Pakastimen lähempi tarkastelu osoitti, että punaviinimarjat olivatkin loppu täältä kaupunkiasunnosta. Maalta niitä varmaan vielä löytyy. Piti sitten keksiä pojille jotain muuta. Korvasin punaviinimarjat kaupasta hakemallani raparperilla. Tällä ohjeella tuli vähän lempeämmän makuista piirakkaa. Piirakan alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä. Alla oleva resepti on muokattuna minun makuuni. Ohjeesta syntyy syvä pellillinen piirakkaa.
EDIT 25.6.2025: Olen tehnyt tätä piirakkaa nyt yli 10 vuoden ajan ja muokannut reseptiä mieleisekseni ja hävikin karttamiseksi. Muokkasin reseptiä niin, että piirakkaan tulee vain yhtä maitotuotetta/piimää eikä hävikkiä synny. Siskoni ihmettelivät, että miksei heidän piirakkansa blogin reseptillä maistu samalta kuin minun. Kirjaan nyt tekemäni muutokset tänne blogiinkin siskoni vaatimuksesta.
Muruseos:
250 g voita tai margariinia
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
Taikina:
3/4 Muruseoksesta
2 dl piimää
1 muna
Täyte:
7 vartta raparperia
8 dl piimää
3 munaa
1,5 dl Sallisen vaniljakreemijauhetta
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
Taikina:
3/4 Muruseoksesta
2 dl piimää
1 muna
Täyte:
7 vartta raparperia
8 dl piimää
3 munaa
1,5 dl Sallisen vaniljakreemijauhetta
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1. Sulata voi ja jätä jäähtymään. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää voi sekaan. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Siirrä 1/4 muruseoksesta päällistä varten toiseen kulhoon odottamaan. Sekoita jäljelle jääneeseen muruseokseen 2 dl piimää ja 1 muna. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle pellille.
2. Leikkaa raparperin varret pieniksi ja levitä taikinan päälle tasaisesti. Sekoita täytteen piimä, maito ja vaniljakreemijauhe tasaiseksi vaniljakastikkeeksi. Lisää jogurttirahka, sokerit ja munat. Sekoita kunnolla ja kaada sitten raparperien päälle. Ripottele loput muruseoksesta täytteen päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti