tiistai 22. joulukuuta 2015

Jennin raikas sitruunamarenkipiirakka

Tätä piirakkaa minulle tarjosi ystäväni Jenni järjestämässään pikkujoulujuhlassa. Täyte oli juuri sopivan kirpsakka. Täytteen yllä oli pehmeä marenkihuntu. Rakastuin tähän torttuun ja sainkin Jenniltä luvan tallentaa tämän ohjeen tänne tulevaisuutta varten. Jenni on eri ohjeita yhdistäen päätynyt tähän lopputulokseen.


Pohja:
150 margariinia (voita)
3,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
2 rkl vettä

Täyte:
2 sitruunaa
1,5 dl sokeria
4 dl vettä
4 keltuaista
4 rkl perunajauhoja
2 rkl margariinia (voita)

Päällinen:
4 valkuaista
n. 1 dl tomusokeria

Nypi voin sekaan jauhot, sokeri ja suola. Lisää kylmä vesi ja vaivaa tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuokaan, myös reunoille. Laita foliosoirot reunoille niin taikina ei valu alas uunissa. Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia.

Raasta sitruunoiden kuoret ja purista niiden mehu kattilaan. Lisää myös (kylmä) vesi, sokeri ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna ja sekoittele. Ota pois levyltä, kun kiisseli pulpahtaa ensimmäisen kerran. Lisää keltuaiset ja margariini (voi) kiisselin joukkoon.

Kaada sitruunakiisseli pohjan päälle ja anna jäähtyä. Ennen tarjoilua tee marenki: vaahdota valkuaiset ja tomusokeri. Levitä/pursota marenki sitruunatäytteen päälle. Paista uunissa grillivastuksen alla, kunnes marenki on hyvän värinen. Voit parannella väriä vielä kaasupolttimella. Koristele halutessasi esim. sitruunamelissalla tai mintun lehdellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti