maanantai 14. joulukuuta 2015

Liisan tumma leipä (saaristolaisleipä, mallasleipä, vuokaleipä)

Vietimme viikko sitten perheeni kanssa ennakkoon joulua eli pikkujoulua, koska matkustan jouluksi etelän lämpöön. Paistoin juhlia varten kinkkua, leivoin tummaa vuokaleipää ja tein ruohosipulituorejuustolohitahnaa. Sen lisäksi meillä oli tarjolla vihreäpapaija- ja porkkanaraastetta, kahta eri mätiä, sipulia ja smetanaa, äitini valmistamaa paahtopaistia, graavattua siikaa ja lohta. Jälkiruoaksi meillä oli piparia ja juustoja, taateleita sekä tuoretta ananasta ja viinirypäleitä. Täytyy sanoa, että nälkä ei ainakaan jäänyt. Tämän tumman saaristolaistyyppisen mallasleivän ohjeen olen saanut 10 vuotta sitten ystäväni äidiltä, hänen nimensä ei ole kylläkään Liisa. :D Ohjeesta tulee 3 leipää, meillä leipä katosi hetkessä parempiin suihin. Alla on kuva alkuperäisestä paperisesta reseptistä. Alle kopioin reseptin sellaisena kuin itse sen tein.

Tarvitset:
1 litra appelsiinimehua
1 pala tuorehiivaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
2 dl tummaa siirappia
1 rkl suolaa
12 dl vehnäjauhoja 

Sekoita löysä taikina. Kaada voideltuihin kolmeen pitkään vuokaan ja anna kohota pari tuntia. (Minulla leivät olivat kylmässä kohoamassa yön yli, kun kinkun paistamisessa menikin odotettua kauemmin.) Paista puolitoistatuntia 175 asteessa.


1 kommentti: