torstai 7. huhtikuuta 2016

Pinaattiletut

Siskoni teki iltapalaksi itselleen ja 3-vuotiaalle pojalleen pinaattilettuja. Alkuperäinen ohje löytyy googlettamalla maailman parhaat pinaattiletut. Siskoni käytti Lidlin tuoretta babypinaattia. Koko taikina sekoitettiin blenderissä ja kaadettiin siitä suoraan kuumalle rasvaiselle pannulle. Nam nam! :)

Lettutaikina:
350 g tuoretta pinaattia
5 dl täysmaitoa
3 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
3 rkl sulatettua voita

Huuhtele pinaatti ja laita blenderiin kaikkien muiden ainesten kanssa. Blendaa tasaiseksi. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Paista öljyllä tai voilla kuumalla pannulla ja tarjoile puolukkahillon kera.




Pullantuoksuinen koti

Vietämme huomenna isäni 64 v. syntymäpäiviä. Isäni tykkää kovasti pullasta, joten päätin leipoa sitä hänelle. Litran taikinasta syntyi 2 pellillistä voisilmäpullia ja 3 pellillistä korvapuusteja. Pullat tein Teksaspullan ohjeellani. Voisilmäpullat tein samasta taikinasta. Pyörittelin pienet pyöreät pullat, tökkäsin reiän pullan keskelle ja laitoin pienen nokareen voita reikään. Voitelin pullat ja laitoin sokeria lopuksi pullan päälle. Korvapuustien tekemistä minun pitää vielä harjoitella, tekemilläni kun ei pullien kauneuskilpailua voittaisi, mutta makuhan on onneksi tärkein. Pullantuoksuista kotia ei voita mikään! :)




keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Banaanikakku

Minulla oli 4 mustaa mustaa ylikypsää banaania tuhottavana. Päädyin leipomaan niistä banaanikakkua. Tähän kakkuun uppoavat juuri ne banaanit, joita kukaan ei enää suostuisi syömään. Kakusta tulee ihanan mehevää ja maukasta. Banaanikakku on yksi isäni lempikakuista. Kaikki kuivakakut ja pullat maistuvat. Muita isäni lemppareita ovat taatelikakku ja toscakakku.


Tarvitset:
2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 kypsää banaania muussattuna
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vanilliinisokeria
1 prk kermaviiliä
200 g voisulaa
3 dl vehnäjauhoja
(ripaus kanelia)

Vaahdota muna ja sokeri. Lisää banaani taikinaan. Sekoita kuivat ainekset ja lisää taikinaan. Lisää kermaviili ja voisula taikinaan. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa n. tunti. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kumoamista.

tiistai 23. helmikuuta 2016

Laiskan ihmisen pannarit

Nuorin siskoni tuli viettämään hiihtolomaa luokseni. Hänen teki mieli pannukakkua. Sopivasti olin saanut Hopottajien kautta testiin Myllyn Paras Pannukakkujauhoja. Jauhoista löydät lisätietoa täältä. Pussi maksoi vajaa pari euroa tavallisessa marketissa. Lisäsin vain 9 dl maitoa ja nokareen voita. Taikinaa sekoittaessa huomasin, että minun korkeareunainen uunipeltini oli vanhempieni luona lainassa, joten päätinkin paistaa pannarit lettupannulla. Näitä pannupannareita tuli 8 kappaletta isolla pannulla paistettuna ja maistuivat niin siskolleni kuin poikaystävällenikin.


lauantai 13. helmikuuta 2016

Semi Naked Cake (Semisti nakukakku)

Pitkästä aikaa tuli taas leivottua. Jonkun aikaa olen jo halunnut kokeilla Naked cake -tyyppistä kakkua. En kuitenkaan tykkää kokonaan paljaasta kakusta. Tämä minun versioni on kai oikeasti tyyliltään Semi naked cake eli vapaasti suomennettuna semisti nakukakku. Kakun tein koeversiona tulevasta hääkakustani. Oli kakkuun oikein tyytyväinen sekä maun että ulkonäön puolesta. En tule kuitenkaan toteuttamaan hääkakkua tällaisena, sillä sen valmistaminen vei yllättävän paljon aikaa ensikertailaiselta ainakin. 

Selasin jonkun aikaa erilaisia reseptejä ja katsoin Youtubesta videoita. Lopulta valitsin kirjahyllystäni löytyvästä Kinuskikissa leipoo -kirjasta erikseen kakkupohjan ja täytteiden reseptit. Ohjeet löytyvät myös netistä Kinuskikissan sivuilta. Suklaakakkupohjan tein 1,5-kertaisena jaettuna 3 osaan halkaisijaltaan 23 cm vuoassa. Täytin kakun toisen välin maitosuklaamoussella ja toisen välin valkosuklaamoussella. Täytteen alkuperäisen ohjeen tuorejuuston/rahkan korvasin mascarponella. Lisäsin kakun täytteisiin sattumiksi kotimaisia pakastevadelmia. Kuorrutin kakun ohuesti ja huolettoman näköisesti voikreemillä ja koristelin sen sitten tuoreilla leikkokukilla.

Määrät/Linkit:

1 x Maitosuklaamousse
1 x Valkosuklaamousse
1 x Sokerikreemi

vadelmia oman maun mukaan





Pohja:

2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Kostutus:

1 ½ dl kostuketta (maito, vaniljamaito, mehu, virvoitusjuoma)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit, lisää joukkoon munat yksitelleen. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita pienellä teholla vatkaimella vuorotellen kädenlämpöisen maidon kanssa taikinan joukkoon. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka hyvin. Kaada taikina vuokaan tasaisesti ja paista uunissa keskitasolla 175 asteessa noin 50-60 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Jäähdytä pohjaa 15 minuuttia vuoassa ja kumoa sitten  ritilälle jäähtymään. Jäähdytä/pakasta kakku ennen kakun halkaisua.


Täyte:

2 dl kevytvispiä tai vispikermaa
100 g maustamatonta / maustettua tuorejuustoa / vaniljarahkaa / mascarponea
130 g suklaata (tumma/maito-/valkosuklaa)

Vatkaa kerma. Sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto/rahka/mascarpone. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa.


Kreemi:

(yhden halkaisijaltaan 24 cm kokoisen kakun kuorruttamiseen)

125 g voita tai margariinia
1 tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa. Jos kreemi tuntuu liian paksulta ja levittäminen kakun pinnalle on hankalaa, voit notkistaa kreemin lämmittämällä sitä varovaisesti mikrossa miedolla lämmöllä.

maanantai 11. tammikuuta 2016

Vegaaniset papupihvit uunissa

Kotiuduin myöhään sunnuntai-iltana kahden ja puolen viikon Thaimaan reissulta. Jääkaappini ammotti tyhjyyttään. Kävin kyllä maanantaina töiden jälkeen kaupassa, mutta nälissäni en oikein osannut ostaa sieltä mitään. Ostoskoriin päätyi kirsikkatomaatteja ja tölkkipapuja, joita ostin papupihvihimoissani nähtyäni Facebookin uutisvirrassa erään ystäväni postaaman kuvan herkullisista papupihveistä. Kuvan yhteydessä oli myös resepti, mutta oma reseptini oli käytännössä kokonaan erilainen kuin alkuperäinen resepti lukuunottamatta mustapapujen osuutta... Pihvien seuraksi keitin kaapin perältä löytynyttä Lidlin keltaisen väristä gluteenitonta pastaa ja jääkaapissa 3 viikkoa muhinutta avokadoa, jonka maustoin oliiviöljyllä, limen mehulla sekä suolalla ja pippurilla. Pihveistä tuli yllättäen hyvä. Nimesin ne Kaikkiton pihveiksi, sillä ne olivat munattomia, maidottomia, gluteenittomia sekä lihattomia! :D Alunperin olin laittamassa munia pihvien sidosaineeksi, mutta jääkaapissani ei ollutkaan yllättäen kananmunia. Keksin sitten lisätä taikinaan kaurahiutaleita sitovaksi ainesosaksi. Valmiin annoksen syötyäni huomasin, että olin jättänyt munat loman ajaksi huoneenlämpöön keittiönpöydälle enkä siitä kohtaa hoksannut katsoa, sitä en tiedä olisinko uskaltanut niin vanhoja huoneenlämmössä säilöttyjä munia käyttää.


Vegaaniset papupihvit

1 tlk Pirkan mustapapuja
1 tlk Pirkan kikherneitä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kiehuvaa vettä
1 yksikyntinen valkosipuli murskattuna
1 pieni sipuli silputtuna
2 rkl oliiviöljyä
mausteita oman maun mukaan
(2 tl jeeraa, 1 tl kurkumaa, mustapippuria myllystä, suolaa, chilirouhetta)

Valuta pavut ja kikherneet, kaada kulhoon. Heitä sekaan kaurahiutaleet ja vesi. Lisää joukkoon myös murskattu valkosipuli, silputtu sipuli, öljy sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi sauvasekoittimella. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa mausteita. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Muotoile lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille 8 samankokoista pihviä ja paista noin 20 minuttia. Nosta pelti (pihvit) hetkeksi jäähtymään. Pihvit pysyvät paremmin kasassa vetäydyttyään hetken huoneenlämmössä.

tiistai 22. joulukuuta 2015

Basilikavalkosipulileipä

Pääsin mukaan Buzzadorin Felix-kampanjaan kokeilemaan uusia Felix-maustetahnoja. Sain testiin basilika- ja valkosipulitahnat. Valikoimiin kuuluu myös chili-, piparjuuri- ja inkivääritahnat. Felixin tahnat on tehty korkealaatuisista yrteistä ja ne ovat laktoosittomia ja gluteenittomia, eivätkä ne sisällä munaa. Tahnat ovat helppokäyttöisiä ja käteviä varsinkin laiskoille kokkaajille. Minun koekeittiössäni tahnat pääsivät maustamaan basilikavalkosipulileipää. Tein leivän taikinan Kati Jaakolan kirjasta Leipäherkut (Hellapoliisi), täyte on itse sävellettyä. Vaihdoin reseptin spelttijauhot omasta kaapista löytyneisiin ruisjauhoihin.


Taikina:
5 dl maitoa
22 g kuivahiivaa (2 pss)
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja (täysjyväspelttijauhoja)
2 dl kaurahiutaleita
noin 7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Täyte:
200 g valkosipulituorejuustoa
1 tuubi (75 g) valkosipulitahnaa
1 tuubi (75 g) basilikatahnaa



Lämmitä maito 42 asteiseksi. Lisää joukkoon siirappi, suola, ruisjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita kuivahiiva ja vehnäjauhot. Lisää vehnäjauhoseos vähitellen taikinan sekaan. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Lisää öljy joukkoon alustamisen loppuvaiheessa. Jätä taikina nousemaan lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi (30 x 40 cm). Levitä kaulitun levyn päälle 100 g tuorejuustoa ja pursota pinnalle puolet valkosipuli- ja basilikatahnasta ja levitä tasaisesti. Rullaa levy rullaksi ja jätä saumakohta rullan alle. Laita rulla leivinpaperilla vuoratun pellin pohjalle ja paista uunissa alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Tee toinen rulla samoin sillä aikaa, kun edellinen rulla paistuu.