sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen lammaspaisti haudutuspadassa (Crock Pot)

Valmistin pääsiäisen kunniaksi ensimmäistä kertaa ikinä lammasta. Tutkin kaupan pakastealtaan sisältöä ja valitsin sieltä parikiloisen putkiluullisen lammaspaistin. Kokonaisuudessaan lammaspaistin tekoon meni pari yötä ja yksi päivä. Ensiksi sulatin lammasta yön yli jääkaapissa. Sitten marinoin lammasta seuraavan yön ajan. Lopuksi vielä haudutin lammasta hitaasti haudutuspadassa. Kyllä, luit oikein, omistan haudutuspadan :D Patani on Kenwoodin CP658, vetoisuus 6,5 litraa.  Se on ehkä vähän turhan iso näin kahden hengen talouteen, joten se on aika harvoin käytössä. Pitäisi ihan ottaa tavoitteeksi käyttää useammin haudutuspataa ja kokeilla erilaisia haudutuspadalle sopivia reseptejä. Paistin voi paistaa myös matalalla lämmöllä uunissa, jos et omista haudutuspataa.



Marinadi:
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 rkl kuivattua timjamia
3 kynttä valkosipulia murskattuna
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl basamicoa tai valkoviinietikkaa
3 rkl hunajaa
5 kynttä valkosipulia pituus suuntaan halkaistuna

Pata:
Marinoitu lammaspaisti
10 perunaa lohkottuna
4 porkkanaa lohkottuna
1 dl punaviiniä
(paistomittari)

1. Tarvittaessa: Sulata paistisi jääkaapissa yön yli.
2. Halkaise 5 kynttä valkosipulia pituussuunnassa kahteen tai kolmeen osaan. Pistä veitsellä paistiin koloja ja täytä ne valkosipulilla.
3. Sekoita marinadin ainekset ja hiero se paistin pintaan. Laita paisti kulhoon tai pussiin ja peitä kunnolla. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli.
4. Pese ja kuori porkkanat ja perunat. Leikkaa reilun kokoisiksi lohkoiksi. Heitä lohkot padan pohjalle ja lisää punaviini niiden päälle. Laita paisti juuresten päälle ja iske paistomittari paistin kylkeen. Varmista, että mittarin piikki on kokonaan lihan sisällä ja  ettei se osu lihan ihraan tai luuhun.
5. Hauduta padan low-toiminnolla noin viitisen tuntia, kunnes mittari näyttää 82 astetta. Tällöin paisti on täysin kypsää. Paista 75-asteiseksi, jos haluat punertavaa lampaan paistia. Omaan makuuni tuo 82 astetta oli ehkä turhan kypsää. Ensi kerralla jätän raaemmaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti