keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Karamellisoitua possua (Xa Xiu, Char Siu)

Tämä ruoka on alunperin kiinasta (Char Siu), josta se on rantautunut vietnamiin. Vietnamiksi se on nimeltään Thit Xa Xiu. Äiti teki tätä lihaa usein, kun olin pieni ja tekee edelleenkin. Itämaisista kaupoista voi ostaa valmiina räikeän punaista thit xa xiu -marinadia. Sen punainen väri tulee elintarvikeväristä. Itse pidän enemmän itsetehdyn marinadin mausta ja miedon punaisesta väristä. Tällä marinadilla voi marinoida oikeastaan mitä tahansa lihaa, mutta rasvaiseen possun lihaan, kuten lapaan, etuselkään, kasleriin tai jopa ribseihin tämä sopii parhaiten. Tätä lihaa syödään vietnamissa riisin kanssa tai banh mi:n eli patongin välissä. Kannattaa antaa tälle reseptille mahdollisuus, vaikkei näytäkään hirveän herkulliselta. Liha kastikkeineen maistui todella hyvältä jasmin-riisin kera.

Thit Xa Xiu viipaloituna
Resepti:
1,5 kiloa rasvaista possun lihaa
3 tl seesamöljyä
1,5 rkl makeaa soijakastiketta
4 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa
3 kynttä valkosipulia murskattuna
3 rkl hunajaa
3 rkl hoisin-kastiketta
2 rkl osterikastiketta
2 tl viisimaustetta
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
(1 chilin palko silputtuna)

1. Sekoita marinadin ainekset. Sivele lihalle ja jätä marinoitumaan jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tai jopa yön yli.
2. Paista uunivuoassa 175 asteisessa 45 minuuttia. Leikkasin tässä vaiheessa lihan neljään kapeampaan viipaleeseen.
3. Käännä liha ympäri ja paista toiselta puolelta vielä toiset 45 minuuttia.
4. Paista vielä grillivastuksen alla 10 minuuttia, jotta liha saa rapean kuoren. Varo, ettei liha pala.
5. Anna lihan levätä huoneenlämmössä 10-15 minuuttia. Leikkaa liha sitten ohuiksi viipaleiksi.
6. Jos haluat, niin keitä marinadi kattilassa kasaan ja kaada viipaloitujen lihojen päälle. Ei ole pakollinen vaihe, itse tykkään tuosta marinadista.
7. Tarjoile riisin kanssa tai leikkaa vaikkapa tai patongin väliin niin kuin Vietnamissa on tapana.

Thit Xa Xiu menossa uuniin
Uunituore Thit Xa Xiu
Thit Xa Xiu viipaloituna ja kastikkeessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti