tiistai 26. toukokuuta 2020

Rapea ohut pitsa

Teimme helatorstaina ystäväporukalla pitsaa. Mieheni valmisti taikinan ja tomaattikastikkeen Joonas Laurilan reseptin mukaan. Resepti löytyy Iltalehden sivuilta sekä Hanna G kokkaa -kirjasta, joka minultakin löytyy kirjakokoelmastani.  Ystävä hankki pitsatäytteet ja minulle jäi paikan päällä pohjien kauliminen ja pitsojen täyttäminen. Miehet yhdessä sitten paistoivat pitsan Big Green Egg:issä pitsakiven päällä. Tuli todella rapeaa ja herkullista pitsaa. Minulta löytyy omastakin takaa keraaminen pitsakivi, mutta en ole aiemmin uskaltanut/jaksanut kokeilla sen käyttöä. Pitää ehdottomasti kokeilla joskus uusiksi. 




Pizza a la Joonas

Pizzapohja:

(3-4 isoa pizzaa)

5 dl durum-vehnäjauhoja

1 pussi kuivahiivaa

1 tl suolaa

2,5 dl 40-asteista vettä

2-3 rkl oliiviöljyä

1. Sekoita yleiskoneen kulhossa jauhot, hiiva ja suola. Lisää lämmin vesi. Vaivaa taikinaa pienellä teholla noin 10 min. Lisää sitten öljy ja vaivaa vielä hetki, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja siirrä taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan vähintään puoleksi tunniksi.

2. Jaa taikina 3-4 osaan ja kauli se mahdollisimman ohueksi. Lisää tomaattikastike ja muut aineet. Älä lataa pohjan päälle liikaa tavaraa.

3. Paista pizzaa 5-8 minuuttia vähintään 250-asteisessa uunissa. Kun pizza saapuu uunista ulos, viimeistele se tuoreella oreganolla.


Tomaattikastike:

1 sipuli pilkottuna

1 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 rkl Worcestershire-kastiketta

1 rkl tummaa balsamicokastiketta

2 purkkia tomaattimurskaa (esim. Mutti)

1 purkki kokonaisia tomaatteja omassa liemessään, valuta siivilässä lientä pois

½-1 tl suolaa

1 tl chilihiutaleita (halutessasi)

tuoretta mustapippuria myllystä

1 tl sokeria

muutama oksa tuoretta basilikaa, käytä lehdet

muutama oksa tuoretta oreganoa, käytä lehdet

1. Kuullota sipulia öljyssä vähintään 10 min ajan, jotta se alkaa saada väriä. Lisää valkosipuli, Worcestershire-kastike, balsamico ja yksi purkki tomaattimurskaa. Keitä kastiketta 10 minuuttia, jolloin se keittyy hiukan kasaan.

2. Lisää suola, chili ja mausta mustapippurilla. Lisää sitten loput tomaatit ja keitä kastiketta toiset 10 minuuttia. Maista ja lisää sokeria, jos kastike tuntuu sitä vaativa.

3. Lisää lopuksi tuoreet yrtit silputtuna ja sekoita. Jos haluat sattumista eroon, surauta kastike sileäksi sauvasekoittimella. Levitä kastike kaulitulle pizzapohjalle ja lisää muut täytteet.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti