torstai 13. lokakuuta 2016

Muu Ping (grillattua possua thaimaalaisittain)

Olin jokin aika sitten thaimaalaisella kokkikurssilla. Teimme siellä grillattua possua, joka tarjoiltiin perinteisen thaimaalaista papaijasalaatin ja tahmariisin kera.



 

 Tarvitset:
500 g possua
3 kpl korianterin juurta
1 kynsi valkosipulia murskattuna
½ tl valkopippuria
3 rkl kalakastiketta
3 rkl soijakastiketta
3 rkl osterikastiketta
3 rkl rypsiöljyä
0,3 dl kookosmaitoa
50 g palmusokeria
varrastikkuja 

Sekoita possua lukuunottamatta kaikki ainekset sekaisin marinadiksi. Leikkaa possusta sopivankokoisia paloja/siivuja ja laita marinadin sekaan marinoitumaan huoneenlämpöön vähintään tunniksi tai yön yli jääkaappiin. Pujota marinoidut lihat tikkuihin ja paista pannulla tai grillaa grillissä kypsiksi. Tarjoile papaijasalaatin ja tahmariisin kera.

Som Tam (thaimaalainen papaijasalaatti)

Olin jokin aika sitten thaimaalaisella kokkikurssilla. Teimme siellä perinteistä thaimaalaista papaijasalaattia, joka tarjoiltiin grillatun possun ja tahmariisin kera. Koko setti yhdessä vei kielen mennessän. Oli mielestäni kurssin paras anti mikroriisin ohella! :D



Tarvitset:
1 pitkäpapu, 3 cm:n pätkissä
(voit käyttää pitkäpapun tilalla ohutta vihreää papua)
2 kpl valkosipulinkynsiä
1 punainen chilinpalko
4 rkl maapähkinöitä paahdettuna
4 dl vihreää papaijaraastetta pitkänä raasteena
(voit lisätä porkkanaa pitkänä raasteena lisävärin antamiseksi)
4 kpl kirsikkatomaatteja puolikkaina
3 rkl kalakastiketta
3 rkl palmusokeria
3 rkl limen mehua

 Hämmennä/hakkaa isossa morttelissa valkosipuli, chili ja pitkäpapu. Lisää joukkoon palmusokeri, kalakastike, limen mehu ja jatka sekoittamista. Lisää lopuksi papaija, kirsikkatomaatit ja hämmennä, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Kaada tarjoiluastiaan ja lisää lopuksi pähkinät päälle. Tarjoile grillatun possun ja tahmariisin kera.

torstai 15. syyskuuta 2016

Yöpöytien maalausprojekti

Löysin FB-kirpputorilta pari edullista puista yöpöytää, jotka olivat väärän värisiä. Viime kesän hääprojektista jäi pari spraymaalipurkkia. Päätin maalata yöpöydät valkoisiksi. Tämä oli elämäni ensimmäinen kerta, kun maalasin spraymaalilla. Taisi jäädä myös viimeiseksi kerraksi, sellainen sotku siitä syntyi ja haju oli myös aika voimakas. Minulla oli 2 maalipurkkia, yhdestä purkista riitti yhteen yöpöytään, kun maalasi 3 kerrosta. Maalasin parvekkeella, naapurikin pääsivät haistelemaan maalinkäryä. Kukaan ei kuitenkaan tullut valittamaan hajuhaitoista. Kaikesta huolimatta olen lopputulokseen ihan tyytyväinen, vaikkei maalipinta välttämättä tarkempaa tarkastelua kestä.

Ennen

Jälkeen
  

maanantai 8. elokuuta 2016

Vaihtoehtoinen mustikkapiirakka

Perheeni tulee huomenna luokseni juhlimaan siskoni kolmekymppisiä. Lupasin leipoa juhlia varten mustikkapiirakan. Eipä tullut tarkistettua leivontahyllyä ennen leipomista. Olen ilmeisesti kesäkuun alussa käyttänyt kaikki sokerini ja leivinjauheeni hääkakkuihini. Minun piti leipoa mustikkapiirakkaa luottoreseptilläni. Piirakasta tulikin vaihtoehtopiirakka, kun pohjan sokeri vaihtui kookossokeriin ja leivinjauhe vaihtui ruokasoodaan. Päällisen sokeri ja perunajauho vaihtui taas hyytelösokeriin. Tein piirakan 26 cm irtopohjavuokaan, sillä piirakkavuokani oli hukassa. Huomenna päästään sitten maistamaan tuliko piirakasta syömiskelpoinen, jos ei niin ei auta kuin kaataa vaan lisää vaniljakastiketta piirakan päälle! :D

torstai 4. elokuuta 2016

Suklaaviikunat

Kaappeja tyhjentäessä syntyi Rocky Roadien lisäksi suklaalla kuorrutettuja kuivattuja viikunoita.


Rocky Road

Suoritin tänään kaappien tyhjennystä. Kaapista löytyi ainekset Rocky Roadiin. Eipä ole vaikeaa. Sulata suklaa, heitä sekaan Vaahtokarkkia ja keksin palasia.


maanantai 1. elokuuta 2016

Kuningatarpavlova

Pitkästä aikaa taas täällä, tällä kertaa pikkusiskoni Rosan aikaansaannoksella. Rosa hemmotteli meitä kuningatarpavlovalla. Mustikat ja vatut oli itsepoimittuja, niiden lisäksi marenkipohjan päällä oli vaniljakastiketta ja kermavaahtoa. Pavlova on gluteeniton herkku ja maidottoman siitä saa helposti vaaahdottamalla kermavaahdon sijaan soija- tai kauravaahtoa. Vaniljakastikkeena käytettiin Alpron vaniljakastiketta, joka on ihanan paksua.


Marenkipohja:
4 valkuaista
2,5 dl hienoa sokeria
2 tl perunajauhoa tai maizenaa
1 tl etikkaa 

Täyte:
2 dl kermaa vaahdotettuna
oman maun mukaan vaniljakastiketta
oman maun mukaan tuoreita marjoja 

Lämmitä uuni 125 °C asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää  joukkoon puolet sokerista ja vatkaa voimakkaasti. Lisää loput sokerit ja perunajauho/maizena samalla vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävän valkoista ja eikä tipu ylösalaisin nostetusta kulhosta. Sekoita lopuksi joukkon etikka. Kaada marenkivaahto leivinpaperin päälle ja muotoile ympyrän muotoiseksi. Voit jättää reunan korkeammaksi. Paista uunin alatasolla 1,5h. Anna jäähtyä/kovettua rauhassa esim. yön yli. Koristele pavlova vaniljakastikkeella, kermavaahdolla ja marjoilla.