tiistai 13. maaliskuuta 2018

Fantastinen leipä

Tätä Soppa365:n reseptiä on hehkutettu niin paljon, että oli pakko testata vetääkö vertoja Sikke Sumarin sämpylöille. Minulla oli leipä lopussa ja oli sopivasti myös vieraita tulossa käymään niin päätin laittaa reseptin sitten testiin. Sain tehtyä taikinan kohoamaan poikani päiväunien aikana. Itse leivonnan aikana hän ei ollut kovin yhteistyökykyinen, mutta sain homman tehtyä yksikätisenä vauva toisessa kainalossa. Hyviä sämpylöitä tuli, mutta en tiedä tuliko ihan Siken sämpylöiden veroisia... Kopioin reseptin alle talteen niiltä osin muokattuna miten itse tein.



Tarvitset:
 5 dl lämmintä vettä
 1 dl maitoa/kauramaitoa
 1 pss kuivahiivaa 
 2 tl suolaa
 1 rkl hunajaa
 12,5 dl vehnäjauhoja
 vehnäjauhoja leipomiseen

Mittaa lämmitetyt nesteet (42-asteinen), suola ja hunaja astiaan. Sekoita kuivahiiva pienen jauhomäärän joukkoon ja sekoita nesteesen. Sekoita sitten joukkoon loput jauhoista. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1- 1,5 tuntia.

Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Ripottele pari desiä vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.

Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Limettipiirakka (Key lime pie)

Olen tehnyt tätä limettipiirakkaa jo pariinkin otteeseen blogista löytyvällä reseptillä. Piirakka on samaan aikaan makea ja silti kirpsakka. Tällä kertaa jaoin ainekset kahteen pienempään 16 cm vuokaan niin sain jälkkärit kätevästi kahdelle päivälle. Tämä resepti sopii hyvin kiireiselle kotiäidille, jonka vauva ei anna paljoa vapaa-aikaa ja sen saa tarvittaessa melko nopeastikin tarjolle. Itse tein pohjan ja täytteen edellisenä päivänä odottamaan jääkaappiin ja juuri ennen tarjoilua vaahdotin kerman ja koristelin piirakan.



maanantai 12. maaliskuuta 2018

DIY: Imetystyyny

Poikani onnistui puklaamaan pari isoa läjää juuri pesusta tulleen imetystyynyn (päällisen) päälle. Tyynyssä ei ole ollenkaan varatyynyliinoja, joten liinan ollessa pesussa tyyny on poissa käytöstä. Päätin sitten ommella varaliinan tyynyä varten. Otin mitat/kaavat oikeasta tyynypäällisestä ja pistin hösseliksi. Tyynyliinan valmistuttua kävikin ilmi, että olin jättänyt liian pienet saumavarat ja tyyny ei sitten mahtunutkaan liinan sisään... Otin käyttöö varasuunnitelman ja täytin tämän juuri ompelemani liinan kolmen käytöstä poistetun sisustustyynyn vanuilla. Näin sainkin itselleni varaimetystyynyn. Kätevää, eikö vain? :D


torstai 25. tammikuuta 2018

Peltilihapiirakka

Pitkän aikaa mielessä on pyörinyt ajatus tehdä jokaisesta kirjahyllyn keittokirjastani yksi ruoka. Tätä projektia olen aloittanut jo monta kertaa ja aina se on tyssännyt. Kaikki kirjoista toteutetut reseptit löytyy Kirjat-tunnisteen alta. Nyt päätin kokeilla Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan 400 g-kirjasta peltilihapiirakkaa. En osaa kirjaimellisesti noudattaa reseptejä, joten pieniä muutoksia tein tämänkin suhteen. Voitakinan korvasin torttutaikinalla (,joka on maidoton käsittääkseni). Käytin täytteeseen 7 keitettyä munaa, ohjeessa 2. 4 munaa meni täytteeseen hakkeluksena ja 3 munaa puolikkaina. Suolaa laitoin hiukan enemmän. Valmiin piirakan tarjosin salaatin kera. Oli oikein hyvää, miehellenikin maistui.





tiistai 16. tammikuuta 2018

DIY: Vaunuverhot

Tein vaunuverhot pikkumiehelleni kierrätyskankaasta, josta aiemmin olen tehnyt jo hänelle unipesän. Kaavat jäljensin valmiista vaunuverhosta, reiät tein napinläpinä ja kiinnitysrenkaina käytin rautakaupasta ostamiani suihkuverhon kiinnitysrenkaita.




Töppösiä pikkuihmiselle

Ompelin pienelle ihmeellemme töppösiä, koska hän on viime päivinä löytänyt kätensä ja tykkää raapia pienillä kynsillään itseään ja vanhempiaan. Kaavat jäljensin valmiista töppösistä. Kankaana käytin kierrätysompelustani viiden vuoden takaa, kun yritin ommella kietaisupaitaa siskoni pojalle ja työ jäi kesken. Yksiin töppösiin tein resorin erivärisenä, kun kierrätyskangas loppui kesken.


sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Glögijuustokakku luumutäytteellä ja piparipohjalla

Tein tämän kakun valkosuklaaglögijuustokakun reseptin pohjalta muokaten vähän taas sen mukaan mitä aineksia kotoa sattui löytymään. Kakusta tuli oikein hyvä, ei liian makea eli omaan makuuni juuri sopiva. Vähän jännitystä tuli kiillettä tehtäessä, kun laitoin nestettä 0,5 dl liikaa, mutta hyytyi se silti. Tein kakun vähän pienempään vuokaan (22 cm) kuin viimeksi ja kakku kiilteineen juuri ja juuri mahtui vuokaan...


Pohja:
200 g pipareita
80 g voita sulana

Täyte:
350 g tuorejuustoa
2,5 dl vispikermaa
300 g luumumarmeladia
1,25 dl maitoa
1,25 dl sokeria

4 liivatelehteä
0,5 dl kiehuvaa vettä

Kiille:
2 dl glögitiivistettä
0,5 dl vettä

0,5 dl kiehuvaa vettä
3 liivatelehteä

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa piparit ja sekoita sulan voin kanssa, taputtele vuoan pohjalle ja reunoille, laita jääkaappiin kovettumaan. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita täytteen tuorejuusto, vispattu kerma, luumumarmeladi sekä maito ja sokeri. Rutista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sulata se kiehuvan veden joukkoon. Kaada ohuena vanana täytteen joukkoon ja sekoita kunnolla. Kumoa täyte tasaisesti pohjan päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään. Tee kiille kunnolla jäähtyneen kakun päälle. Laita 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Purista ylimääräiset nesteet pehmenneistä liivatteista. Sulata liivatteet 0,5 dl kiehuvaan veteen. Sekoita joukkoon loput 0,5 dl vettä ja 2 dl glögitiivistettä. Kaada jäähtynyt seos kakun päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään asti.