tiistai 13. maaliskuuta 2018

Fantastinen leipä

Tätä Soppa365:n reseptiä on hehkutettu niin paljon, että oli pakko testata vetääkö vertoja Sikke Sumarin sämpylöille. Minulla oli leipä lopussa ja oli sopivasti myös vieraita tulossa käymään niin päätin laittaa reseptin sitten testiin. Sain tehtyä taikinan kohoamaan poikani päiväunien aikana. Itse leivonnan aikana hän ei ollut kovin yhteistyökykyinen, mutta sain homman tehtyä yksikätisenä vauva toisessa kainalossa. Hyviä sämpylöitä tuli, mutta en tiedä tuliko ihan Siken sämpylöiden veroisia... Kopioin reseptin alle talteen niiltä osin muokattuna miten itse tein.



Tarvitset:
 5 dl lämmintä vettä
 1 dl maitoa/kauramaitoa
 1 pss kuivahiivaa 
 2 tl suolaa
 1 rkl hunajaa
 12,5 dl vehnäjauhoja
 vehnäjauhoja leipomiseen

Mittaa lämmitetyt nesteet (42-asteinen), suola ja hunaja astiaan. Sekoita kuivahiiva pienen jauhomäärän joukkoon ja sekoita nesteesen. Sekoita sitten joukkoon loput jauhoista. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1- 1,5 tuntia.

Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Ripottele pari desiä vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.

Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti