lauantai 22. syyskuuta 2018

Kirjainkakku (keksikakku)

Sain ystäväni J:n syntymäpäivillä maistaa todella herkullista ja näyttävää keksikakkua ja päätin siltä istumalta kokeilla sitä itsekin. Kakulla juhlittiin tällä kertaa täysi-ikäistä pikkusiskoani R:aa. Olisin voinut tehdä 18-kakun, mutta kakkua syötiin vasta viikon oikeaa syntymäpäivää myöhemmin, joten päätimme tehdä kakusta R-kirjaimen. Kakun resepti löytyy Fazerin sivuilta. Tämä kakku sopii myös niille, jotka eivät tykkää yltiömakeasta. Pientä askartelua ja ennakointia se kuitenkin vaatii, kun taikina pitää saada jähmettymään ennen kuin siitä voi ruveta kaulimaan keksipohjaa. Kirjainsapluuna/-muotti pitää myös itse askarrella. Minä tein kirjaimen A4-kokoiselle paperille kynällä hahmottaen ja leikkasin leivinpaperista muotin siitä. Valmiin kakun koristelin sillä periaatteella, että käytetään sitä mitä kaapista löytyy. Kakun päälle päätyi pakkasesta pensasmustikoita ja karpaloita, tuoretta minttua kukkapenkistä sekä kitkattia ja kinder buenoa herkkukaapista. Yllättävän nätti tuli kahden minuutin pikakoristelulla.


Tarvitset:
225 g voita/margariinia
4 dl sokeria
1 muna
1 keltuainen

3,5 dl tummaa kaakaojauhetta
3 dl vehnäjauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

5 dl kermaa
500 g mascarponea
1 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokerit, lisää munat joukkoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vaahdon joukkoon vähitellen. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi. Leikkaa leivinpaperista kirjainmuotti. Jaa taikina 3-4 osaan yhtä suureen osaan ja kauli noin 5 mm paksuiseksi levyksi. Leikka veitsellä muotin reunaa taikinalevystä kirjain. Paista uunissa 200 asteessa 8 minuuttia. Anna kirjainten jäähtyä hyvin ennen siirtämistä. Vaahdota täytteen ainekset (kerma, mascarpone ja sokerit) ja pursota jokaisen kerroksen päälle. Koristele päällimmäinen kerros. Keksi pehmenee sopivasti leikattavaksi nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti