maanantai 3. marraskuuta 2014

Naan-leipä

Tein intialaista Butter Chickeniä haudutuspadassa ja sen seurana tarjosin tietenkin Naan-leipää. Nappasin Naan-leivän reseptin samasta blogista kuin sen Butter Chicken -reseptinkin. Tein tätä leipää ensimmäistä kertaaa ikinä ja hyvin onnistui. Poltin sormeni tulikuumaan pannuun, olkaa te muut varovaisempia :D Vähän taas sovelsin ja käytin jogurtin sijasta rahkaa ja kermaviiliä, koska sitä sattui jääkaapista löytymään.


Tarvitset: 
1 rkl sokeria
reilu ½ dl  kuumaa vettä hanasta
3/4 tl kuivahiivaa  
9,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1,75 dl lämmintä maitoa
noin 2,5 dl kreikkalaista jogurttia
sulaa voita tai oliiviöljyä voitelemiseen
halutessasi yrttejä koristeluun

1. Liuota sokerit lämpimään 40 asteiseen veteen mittakupissa. Lisää kuivahiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Anna seistä 10 minuuttia tai kunnes sekoitus rupeaa käymään.
2. Lisää jauhot, suola, ruokasooda ja leivinjauhe isoon kulhoon.
3. Lisää maito ja jogurtti hiivan sekaan, kun hiivassa näkyy vaahtoa ja se rupeaa tuoksumaan leivältä. Kaada märät ainekset kuivien sekaan suoraan keskelle ja sekoita puisella lastalla, auta lopuksi käsin. Lopeta alustaminen heti, kun siitä seos on taikinamaista. Taikinan kuuluu olla tahmaista, mutta siitä pitää saada pallo ja sen pitäisi olla pehmeää. Peitä kulho kostealla pyyhkeellä tai kelmulla ja anna nousta vähintään tunnin ajan. Voit halutessasi jättää sen kohoamaan yöksi jääkaappiin.
4. Jaa taikina 8 tasakokoiseen palloon ja kauli niistä soikean muotoisia leipiä. Leipien tulisi olla noin 15-20 senttiä pitkiä ja reilun puolen sentin paksuisia, mutta ei ohuempia.Työstä kaikki leivät kerrallaan.
5. Lämmitä pannu keskikuumalle ja sirottele pannulle halutessasi mausteista, kuten kuminaa tai valkosipulia. Voitele leivän molemmat puolet sulalla voilla tai öljyllä. Laita naan-leipä kuumalle pannulle ja peitä kannella. Paista noin minuutti, kunnes näet leivän kuplivan. Käännä leipä ja paista 1-2 minuuttia toiselta puolelta, kunnes paistopinnalle rupeaa muodostumaan isoja paahtuneita ruskeita läikkiä. Voitele kypsä leipä vielä halutessasi ja sirottele pinnalle karkeaa suolaa ja tuoreita yrttejä halutessasi. Toista käsittely kaikille leiville. Kypsät leivät keittiöpyyhkeellä vuorattuun astiaan. Leivät ovat parhaita tuoreeltaa, mutta säilyvät jääkaapissa minigrip-pussissa tiiviisti säilytettynä pari päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti