maanantai 27. syyskuuta 2021

Puolukkajuustokakku kinuskiraidoilla

 Leivoin äitini syntymäpäiville pari puolukkajuustokakkua. Äitini toivoi perinteistä juustokakkua, mutta itse en kykene niitä enää syömään, kun olen aikoinani vääntänyt niitä valehtelemassa varmaan sata erinäisiin tilaisuuksiin. Halusin kuitenkin toteuttaa äitini toiveen, mutta samalla tehdä jotain vähän raikkaampaa. Päädyin tekemään tätä puolukkajuustokakkua. Kakussa on perinteisestä juustokakusta poiketen paistettu porkkanakakkupohja ja täytteessä kerman ja tuorejuuston lisäksi myös rahkaa sekä tietenkin puolukkasurvosta mistä täytteen väri ja raikkaus tulee. Vähensin alkuperäisestä reseptistä sokerin määrää ja se toimi meillä tosi hyvin. Kinuskin keittelin toiseen kakkuun alkuperäisen ohjeen mukaisesti ja toiseen taas tein kondensoidusta maidosta, kun sitä kaapista löytyi. Herkkullista tuli. Alle kopioin reseptin sen mukaan mitä itse tein.



Pohja:
1 fariinisokeria
1 dl rypsiöljyä
1 kananmuna

1,75 dl vehnäjauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl kanelia
0,25 tl inkiväärijäuhetta
ripaus suolaa

1 iso porkkana raasteena

Kanelikinuski:
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
0,5 tl kanelia

tai 1 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa

2 liivatelehteä

Puolukkatäyte:

6 dl puolukoita (tuore tai pakaste)
3 dl vispikermaa
150 g maustamatonta rahkaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
3 rkl vettä

Koristeluun:
1 dl vispikermaa
1 tl vaniljakreemijauhetta (jämäköittää koristepursotuksen)
1 rkl tomusokeria
0,5 dl puolukoita
Puolukanvarpuja

Pohja: 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa sokeri, öljy ja muna keskenään. Kaada kuivat aineet joukkoon ja sekoita. Lisää lopuksi porkkanaraaste. Vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista noin vartin ajan uunissa 175 asteessa. Jäähdytä ennen kasaamista.

Kinuski: 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kaikki kinuskin ainekset kattilassa. Kiehauta nopeasti ja keittele sitten keskilämmöllä, kunnes kinuski sakenee. Heitä vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon, sekoita kunnolla ja anna jäähtyä.

Puolukkatäyte:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta (sulatetut) puolukat. Vatkaa kerma löysäksi. vaahdoksi. Sekoita/Notkista rahkatuorejuustosokeriseos ja lisää survotut puolukat joukkoon. Sekoita koko seos kermavaahdon joukkoon. Purista nesteet liivatelehdistä ja sulata ne kiehuvan veden joukkoon kattilassa. Kaada liivatteet ohuena norona täytteen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. 

Kasaaminen:

Irroita varoen veitsellä kakkupohja irtopohjavuoan reunoista. Leikkaa leivinpaperisa suirot irtopohjavuoan reunoille tai reunakalvoilla. Kaada sitten kinuskikastiketta ja puolukkatäytettä vuorotellen vuokaan pohjan päälle lopettaen puolukkakerrokseen. Molempia täytteitä tulee 2-3 kerrosta. Anna jähmettyä kylmässä yön yli.

Koristelu:

Vatkaa kerma, sokeri ja vaniljakreemijauhe. Pursota kakun pintaan. Koristele puolukoilla ja puolukanvarvuilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti