Tykkään pitää pakkasessa hätävararuokia, joista saa nopeasti suuhunpantavaa uunissa lämmittämällä. Löysin jokin aika sitten tästä läheltä lähi-idän puodin, jonka pakasteosastolta ostin falafeleja pussillisen. Aiemmin olen kokeillut SHAMSin luomufalafeleja ja Lidlin pakastefalafeleja. Lidlin falafelit eivät olleet kovin kummoisia, mutta nuo SHAMSin falafelit olivat niin hyviä, että niihin aina vertailen kaikkia maistamiani falafeleja. Nämä tämän kerran pakastefalafelit olivat niin hyviä, että niitä pitää jatkossakin hamstrata hätävaraksi pakkaseen. Pitaleivät pyöräytin taas itse, koska en jaksanut kaupasta hakea. Olen sen verran mukavuudenhaluinen, että minulle kelpaavat hyvin ne Pirkan valmiit pitaleivät, joita voi kätevästi lämmittää leivänpaahtimessa. Tämä oli nyt kolmas kerta, kun itse tein pitaleipiä ja hyviä niistä tuli. Tsatsiki oli taas pikatsatsiki jääkaapista löytyneestä rahkasta ja vihreät oli niitä mitä kaapista löytyi.
keskiviikko 26. helmikuuta 2020
tiistai 18. helmikuuta 2020
Mustikkaiset aamupalamuffinit
Mieheni teki näitä aamupalamuffineja aamupalalle viikonloppuna. Poikani rakastui näihin ja halusi syödä näitä joka aterialla. Näissä ei ole ollenkaan lisättyä sokeria, joten sopii hyvin myös lapsille välipaloiksi. Koostumus on vähän kiinteämpi kuin normaaleissa muffineissa, joten ei edes murustu taaperon käsissä niin pahasti. Alkuperäinen resepti on täältä.
Tarvitset:
3 dl kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
2 tummaa banaania
3 munaa
0,5 dl kasvimaitoa
1 rkl hunajaa
1,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1 dl jäisiä mustikoita
Jauha kaurahiutaleet ja leivinjauheet blenderissä jauhoksi. Sekoita loput aineet (mustikoita lukuunottamatta) sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Kääntele jauhot taikinan joukkoon ja lisää lopuksi joukkoon vielä mustikatkin. Paista muffinit paperivuo'issa uunissa 200 asteessa vartin verran. Vuoat voi täyttää melko täyteen, koska taikina ei juuri kohoa uunissa.
sunnuntai 16. helmikuuta 2020
Hedelmäinen britakakku
Kutsuimme ystäviä kylään ja halusin tehdä jotain raikasta jälkiruokaa. Päätin kokeilla britakakkua. Tämä oli ensimmäinen kertani ja melko hyvin onnistuin. Alkuperäinen resepti on täältä. Täytteeseen lisäsin rahkaa ja koristeiksi käytin mansikkaa ja jääkaapista löytyneitä hedelmiä (kiiviä, persimonia ja passionia).
Pohja:
125 g margariinia
1 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Marenki:
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
Täyte:
4 dl kuohukermaa
500 g rahkaa
oman maun mukaan sokeria
oman maun mukaan hedelmiä ja marjoja
Vaahdota rasva ja sokeri, lisää keltuaiset yksitellen mukaan joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja vatkaa ne vaahdon joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä taikina leivinpaperin päälle.
Pese ja kuivaa vatkaimet sekä kulho. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi. Levitä marenki taikinan päälle. Paista pohja 175 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi. Sekoita sokeri ja rahka vaahdon joukkoon. Puolita kakkupohja. Täytä molemmat kerrokset kermaseoksella sekä hedemillä/marjoilla oman makusi mukaan. Tarjoile heti täyttämisen jälkeen.
Pese ja kuivaa vatkaimet sekä kulho. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi. Levitä marenki taikinan päälle. Paista pohja 175 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi. Sekoita sokeri ja rahka vaahdon joukkoon. Puolita kakkupohja. Täytä molemmat kerrokset kermaseoksella sekä hedemillä/marjoilla oman makusi mukaan. Tarjoile heti täyttämisen jälkeen.
tiistai 28. tammikuuta 2020
Jennin karpalokinuskijuustokakku brownie-pohjalla
Kaveriporukan istujaisissa nautimme ystäväni Jennin tekemää karpalokinuskijuustokakkua brownie-pohjalla. Alkuperäinen resepti on täältä. Jenni teki kakun muutoin ohjeen mukaan, mutta kinuskissa hän oikaisi ostamalla kaupasta valmista karamellisoitua kondensoitua maitoa. Oli kyllä herkullista ja niin kaunis kakku! :) Kuvat on Jennin ottamia.
keskiviikko 15. tammikuuta 2020
Lyonin kana
Siitä on jo aikaa, kun söimme tätä kanapataa ystävieni kanssa. Nyt vasta muistin postata reseptin tänne arkistoon. Resepti on alunperin Glorian ruoka & viini - lehdestä. Söimme tätä muusin kanssa ja hyvin maistui. Kuvittelisin, että tämä ruoka onnistui hyvin myös haudutuspadassa/slowcookerissa. Pitääpä kokeilla ensi kerralla.
Ainekset:
800 g broilerin kopia
1 tl suolaa
0,5 tl pippuria myllystä
2 + 2 rkl voita
1,5 dl punaviinietikkaa
6 kynttä valkosipulia
1 laakerin lehti
1,5 dl kanalientä
2 rkl tomaattipyrettä
1 prk ranskankermaa
0,5 prk rakuunaa
viimeistelyyn 0,5 prk rakuunaa
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Mausta koivet suolalla ja pippurilla ja paista padassa ruskeiksi pinnasta, lisää loppu voi ja viinietikka, anna sihahtaa. Hienonna valkosipulit karkeasti ja aseta pataan laakerinlehden kera. Laita pata uuniin ilman kantta 20 minuutiksi.
Ota pata uunista. Nosta koivet hetkeksi syrjään ja lisää pataan kanaliemi ja tomaattipyree. Keitä liedellä, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Lisää ranskankerma ja rakuuna sekä koivet. Nosta pata takaisin 35 minuutiksi. Paista ilman kantta, jotta koivet saavat rapean pinnan. Viimeistele koristelu rakuunalla.
tiistai 14. tammikuuta 2020
Pitaleivät
Syömme usein "pikaruokana" pitaleipiä, joiden väliin laitamme falafeleja/kanaa/kebabia/paahtopaistia tms. Teen pikatsatsikin rahkasta/kermaviilistä/maustamattomasta jogurtista. Pitaleipien väliin tulee myös yleensä jotain tuoretta tomaattia/salaattia/yrttejä/mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Yleensä ostan kaupasta Pirkan valmiita pitaleipiä, jotka leikkaan auki kylmänä ja paahdan pikaisesti leivänpaahtimessa lämpimäksi. Tällä kertaa meillä sattui jäämään kebabia lounaalta yli ja päätin illalla syödä niitä pitaleipien välissä, mutta olimme sen verran korvessa, ettei kauppoja ollut ihan lähistöllä. Googletin nopeasti pitaleipäohjeen ja päätin kokeilla niiden leipomista itse. Aiemmin olen syönyt ystävieni leipomia pitaleipiä, mutta olen ollut itse niin laiska, etten ole jaksanut vaivautua. Hyviä pitaleipiä tuli ja kuitenkin aika pienellä vaivalla. Ehkä ensi kerralla ei tarvitsekaan vaivautua kauppaan asti.
Pitaleivät:
3 dl vettä
20 g hiivaa
3 rkl öljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
6-7 dl jauhoja
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää joukkoon sokeri, suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhot ja jätä kohoamaan. Muotoile taikinasta 6 pitaleipää. Paista uunissa 250 asteessa 5 minuuttia.
Paputahmariisi kookoskastikkeella (Rice Pudding with Black-Eyed Peas / Che Dau Trang)
Pienenä inhosin kaikkia vietnamilaisia jälkiruokaherkkuja, koska ne sisälsivät aina papuja tms. En myöskään tykännyt kookoksesta ollenkaan. Nyt aikuisena olen oppinut tykkäämään sekä pavuista että kookoksesta, niin se maku vaan kehittyy. Rupesi tekemään mieli tätä vietnamilaista papuherkkua ja oli pakko kaivaa reseptiä netistä ja kokeilla miten onnistuu. Tämä jälkkäri tehdään yleensä mustasilmäpavuista, mutta meillä ei sattunut olemaan niitä kaapissa, joten käytin papumixiä sekä kikherneitä. Tämän jälkeen kävin hakemassa lähi-idän puodista pussillisen mustasilmäpapuja, joten ensi kerralla voin tehdä reseptin oikein.
Riisivanukas:
100 g tahmariisiä raakana
2 prk/tlk keitettyjä papuja (minulla papu mix ja kikherne)
1 l vettä
200 g sokeria (voi puolittaa)
1/4 tl suolaa
2 rkl tapiocatärkkelystä
3 rkl vettä
Kiehauta vesi ja kaada hyvin pesty/huuhdeltu riisi kiehuvan veden joukkoon. Anna kiehua keskilämmöllä noin vartin verran välillä sekoittaen. Lisää sitten pavut valutetut/huuhdellut pavut joukkoon. Kun vesi taas rupeaa kiehumaan niin lisää joukkoon sokeri ja suola. Vähensin itse reilusti sokerin määrää. Lisää sitten joukkoon tapiocavesiseos koko ajan sekoittaen, keitä pari minuuttia ja ota sitten levyltä pois. Anna jäähtyä.
Kookoskastike:
1 tlk kookosmaitoa (tai 100 g kookosmannaa + 400 ml kuumaa vettä)
1/3 tlk vettä
2 rkl sokeria
1/3 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
3/4 rkl tapiokatärkkelystä
1 rkl vettä
Sekoita kastikkeen ainekset kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos rupee kuplimaan. Kaada joukkoon tapiocavesiseos koko ajan sekoittaen. Keitä hetki, kunnes kastike sakeutuu. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)