tiistai 7. maaliskuuta 2017

Itsetehdyt irakilaiset falafelit, leipä ja dahina-jälkkäri

Osallistuin jokin aika sitten joukkorahoituskampanjaan, jonka tarkoituksena oli tukea turvapaikanhakijoiden perustamaa luomufalafel-tehtaan käynnistämistä. (Kampanjan ja tehtaan etenemistä voit seurata SHAMS:in facebook-sivuilta). Vastikkeena rahoitukselleni sain osallistua falafel-kurssille. Kurssia veti 2 irakilaista turvapaikanhakijaa, jotka eivät vielä kurssipäivänä olleet saaneet päätöstä turvapaikasta. Vetäjät olivat oikein mukavia ihmisiä ja todella kärsivällisiä ja lempeitä opettajia. He opastivat pääsääntöisesti englanniksi, vaikkakin olivat oppineet oikein hyvin suomeakin. Teimme kurssilla falafeleita irakilaiseen tapaan. Lisukkeeksi teimme irakilaista leipää (hrobse, hobse, horbse?). En päässyt missään vaiheessa selvyyteen oikeasta kirjoitusasusta ja googlellakaan en löytänyt kyseisille vaihtoehdoille osumia. Jälkiruoaksi teimme dahinaa (daheena?), joka on ilmeisesti perinteinen irakilainen jälkkärileivos.

Falafel
400 g kuivattuja kikherneitä
2 tl mausteseos (jeera, maustepippuri, mustapippuri, korianteria, meirami, neilikka ja kaneli)
1 tl ruokasooda
1 tl seesaminsiemeniä
1,5 dl vettä (sen verran että taikina on hyvää)
  3 tl suolaa

Kikherneitä liotetaan vedessä vähintään 6 tuntia tai yön yli. Jauha liotetut kikherneet ja valkosipuli mehustimessa/blenderissä/monitoimikoneessa. Huom! Kikherneitä ei keitetä. Sekoita kaiikki ainekset sekaisin. Taikinan sekaan voi laitttaa halutessa yrttejä (persiljaa, korianteria). Paista öljyssä kullanruskeaksi, käännä välillä.


Hobse
0,5 kg (gluteenittomia) jauhoja
0,5 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
noin 5 dl vettä

Kuivat aineet sekaisin. Neste sekaan. Vaivataan löysä taikina. Laitetaan muovipussin sisään nousemaan tunniksi. Jaetaan kuudeksi palleroksi. Leivotaan lätyksi. Uuniin kuuman pellin päällä, käytä leivontatyynyä apuna, jos sellainen on käytössä. Paista 300 asteessa, kunnes leipä on kypsää.




Dahina
2 rkl taatelisiirappi / hunajaa
4 dl sokeri
2,5 dl (rypsi)öljyä
2,5 dl kasvismaitoa
2 tl kardemummajauhe
gheetä (kirkastettu voi) voiteluun
reilut 5 dl (gluteenittomia) jauhoja
2,5 dl saksanpähkinää
2 dl kookoshiutaleita

Sokeri, öljy, maito, siirappi, kardemumma kattilaan. Keitetään, kunnes sokeri sulaa. Sekoita jauhot kuumaan seokseen. Vatkaa sähkövatkaimella tai käsin. Voidellaan vuoka gheellä (15 cm x 25 cm). Aseta pähkinät vuoan pohjalle. Pohjan päälle kookoshiutaleita, noin desin verran. Kaada sekoitettu taikina vuokaan. Kookoshiutaleita päällimmäiseksi, noin desin verran. Uuniin 200 asteeseen tunniksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti