Teen usein näitä Siken rapeita sämpylöitä. Ohje on kopioitu suoraan Siken blogista. Lisään yleensä taikinaan kourallisen siemeniä, mitä ikinä kaapista löytyykään.Tätä helpompaa ohjetta ei luultavasti olekaan. Sekoitetaan lusikan avulla löysä taikina, jätetään kohoamaan ja nostellaan lusikalla pellille. Taikinan voi tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin, niin seuraavaksi aamuksi saa herkullisia tuoreita sämpylöitä.
7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa (tai puolitoista pussia
kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
1 1/2 rkl suolaa
Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.
1,5 dl
ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea
kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla
melko löysää.
Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.
Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa
kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla
päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja
paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.
Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista
tullessaan, ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea. Älä
missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten katoaa rapeus!
Nam, mä kokeilen tuota reseptiä heti!
VastaaPoistaItse taidan laittaa aika reilustikin vähemmän jauhoja. Ehkä yhteensä 9 dl menee mun taikinaan yleensä. Tosi löysää saa olla, niin silloin tulee ihanan pehmeitä sisältä ja rapeita ulkoa.
Poista