perjantai 22. marraskuuta 2013

Siken rapeita sämpylöitä

Teen usein näitä Siken rapeita sämpylöitä. Ohje on kopioitu suoraan Siken blogista. Lisään yleensä taikinaan kourallisen siemeniä, mitä ikinä kaapista löytyykään.Tätä helpompaa ohjetta ei luultavasti olekaan. Sekoitetaan lusikan avulla löysä taikina, jätetään kohoamaan ja nostellaan lusikalla pellille. Taikinan voi tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin, niin seuraavaksi aamuksi saa herkullisia tuoreita sämpylöitä.


7,5 dl vettä

25-30g tuorehiivaa (tai puolitoista pussia kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
1 1/2 rkl suolaa
Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.
  
1,5 dl  ruisjauhoja
1,5 dl  kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää.

Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.
  
Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä  jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min. 

Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea. Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten katoaa rapeus!

2 kommenttia:

  1. Nam, mä kokeilen tuota reseptiä heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse taidan laittaa aika reilustikin vähemmän jauhoja. Ehkä yhteensä 9 dl menee mun taikinaan yleensä. Tosi löysää saa olla, niin silloin tulee ihanan pehmeitä sisältä ja rapeita ulkoa.

      Poista