perjantai 22. marraskuuta 2013

Vaivaamaton leipä

En tiennytkään, että leivän tekeminen voisi olla näin vaivatonta ja helppoa. Olen valehtelematta tehnyt tätä leipää varmaan 10 tai 15 kertaa. Osan jauhoista voi vaihtaa tummempiin jauhoihin. Sekaan voi heittää mitä ikinä haluaakin: pähkinöitä, kuivattuja marjoja, siemeniä... Leivästä tulee ihanan rapea ulkoa, todella pehmeä sisältä. Maistuu ja näyttää ihan leipomon tiskiltä ostetulta leivältä. Rakkaan isosiskoni sanoin: "Maailman parasta leipää!".

Alkuperäinen ohje on täältä. Kopioin ohjeen tähän alle.

7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl reilusti kädenlämpöistä (42 °C) vettä

*Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
*Kumoa ja kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöräytä palloksi. Tässä kohtaa voit halutessasi lisätä leipään esim. yrttejä. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata (käytin valurautapataa) kuumenemaan samalla.
*Kippaa taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

VINKKI: Kopauta leipää pohjasta, jos olet epävarma kypsyydestä. Kypsä leipä kumisee ja kuulostaa ontolta.



1 kommentti: