maanantai 23. marraskuuta 2020

Korealainen keittiö: Dumpling keitto (Mandu guk)

Tämä dumpling/myky -keitto tehtiin osana Vantaan aikuisopiston Korealainen keittiö - ruokakurssia. Näitä mykyjä löytyy eri variaatoita monesta aasian maasta esim. venäläiset pelmenit, kiinalaiset wontonit, vietnamilaiset hoanh thanhit, japanilaiset gyozat... Tämä keitto oli tosi hyvää ja mukavasti lämmitti syödä keittoa kylmänä sadepäivänä. Loput kurssin reseptit löydät täältä.


Wonton pastry pakastealtaasta

Dumpling skins pakastealtaasta

Shiitake-sieniä löydät etnisistä kaupoista

Korealainen keittiö: Riisi (Bap)

"Korealaista riisiä" keitettiin osana Korealainen keittiö - ruokakurssia. Riisin pitää olla pyöreäjyväistä ja tällä kurssilla riisi keitettiin Risella-puuroriisistä, joka ilmeisesti soveltuu hyvin tähän. Kurssin reseptit löydät täältä.

Korealainen keittiö: Korealainen riisirulla (Kimbap)

Wikipedian mukaan:

"Gimbap (kirjoitusasuja myös kimbap ja kimbab) on riisipohjainen korealaisen keittiön ruokalaji, joka muistuttaa japanilaista rullattua usean täytteen sushia eli futomakia. Sitä pidetään lounas- ja pikaruokalajina ja retkievääksi sopivana ruokana.

Sushin ja gimbapin eroksi on sanottu, että edellinen on herkkää ja harmonista, jälkimmäinen voimakasta ja maskuliinista, ikään kuin sushin maalaisserkku.

Gimbapilla ei ole tarkkaa reseptiä. Riisi (bap) ja täytteet kääritään nori-merilevälajista (gim) valmistettuihin arkkeihin. Riisiin ei sekoiteta sushin tapaan riisiviinietikkaa. Sen sijaan rullaamalla syntynyt pötkö sivellään seesamiöljyllä ja leikataan paloiksi, joiden päälle saatetaan ripotella seesaminsiemeniä.

Palojen täytteenä käytetään muun muassa munakassiivuja sekä raastettuja ja pikkelöityjä vihanneksia, kuten porkkanaa ja kurkkua tai kimchiä. Sushista poiketen täytteenä ei yleensä käytetä raakaa kalaa tai äyriäisiä. Sen sijaan rullaan saatetaan laittaa juustoa, kalakakkuja tai lihaa, kuten kinkkua, makkaraa tai bulgogia. Palat voidaan myös sivellä munalla ja paistaa pannulla.

Gimbapin lisukkeina voidaan tarjota kimchiä tai raastettua daikon-retikkaa, mutta sen sijaan paloja harvoin kastetaan soijakastikkeeseen kuten sushia."
 
Tämä ruoka oli yksi Korealainen keittiö - kurssin ruoka-annoksista. Loput kurssin reseptit löydät täältä.

Pikkelöity retikka, löytyy etnisistä kaupoista

Eomuk- kalavalmiste, löytyy etnisistä kaupoista pakastealtaasta, muistuttaa munakasta...

Nori-merileväarkki

Korealainen keittiö -kurssin satoa

 Kävin taas Vantaan aikuisopistolla ruokakurssilla, tällä kertaa kahden siskoni kanssa. Kurssin aihe oli korealainen keittiö. En ole aiemmin tehnyt korealaista ruokaa, joten paljon tuli uusia ainesosia ja mausteita. Kurssilla oli 11 ihmistä ja jakauduimme 5 ryhmään, joista 4 oli pareja ja yksi kolmen hengen ryhmä. Me siskokset luonnollisesti teimme yhdessä kolmistaan ruokaa. Saimme ensimmäisenä valita mitä haluaisimme tehä ja valitsimme korealaiset ohukaiset ja soijapapumuhennoksen. Kurssilla oli opettajana Marika Salonen, kannattaa käydä hänen instagramissaan (@helimarika.salonen) katsomassa hänen ruokiaan ja reseptejään. 

Reseptit:

Äyriäisletut (Haemul pajeon)

Dumpling keitto (Mandu guk)

Korealainen riisirulla (Kimbap)

Riisi (Bap)

Bulgogi Ssäm

Soijapaputahnamuhennos (Doenjang jjigae)

Chilinen kanawokki (Dak Galbi)

Riisi- ja  kasvissekoitus (Bibimbap)

Kimchi - ohjeita


 








Korealainen keittiö: Bulgogi (Ssäm)

 Bulgogi on marinoitua ja grillattua naudanlihaa ja sitä voi syödä eri tavoin esim. salaatin kera tai riisin kanssa. Tämä ruoka oli yksi Vantaan aikuisopiston Korealainen keittö - kurssin ruoka-annoksista. Muut kurssin reseptit löydät täältä. Resepti on muutoin gluteeniton, mutta gochujang-tahna sisältää gluteenia.

Sempio Gochujang - tahna (sis. gluteenia)

Korealainen keittiö: Riisi- ja kasvissekoitus (Bibimbap)

Bibimbap on  aika perinteinen ja suosittu korealainen ruokalaji ja kirjaimellisestikin kai tarkoittaa "sekoittaa riisiä". Ravintolassa syödessä olen saanut tämän ruokalajin tarjoiltuna sihisevällä kuumalla kulhopannulla. Japanilainen vastine tästä on donburi. Käytännössä kulhoon voisi latoa mitä vaan riisipedin päälle ja annos sekoitetaan lusikalla juuri ennen nauttimista. Tämä ruoka oli yksi Vantaan aikuisopiston Korealainen keittiö - kurssin ruoka-annoksista, jonka kävimme siskojeni kanssa. Kaikki kurssin reseptit löydät täältä.


Sempio Gochujang -tahna (sis. gluteenia)

Kuivattuja siitake-sieniä löytyy etinisistä kaupoista



Korealainen keittiö: Äyriäisletut (Haemul pajeon)

Teimme näitä korealaisia äyriäislättyjä siskojeni kanssa Korealaisen keittiön -kurssilla Vantaan aikuisopistossa. Vastaavanlaisia eri täyttein täytettyjä/paistettuja lettuja löytyy monesta aasialaisesta keittiöstä esim. vietnamilainen banh xeo tai japanilainen okonomiyaki. Näistä tuli mielestäni ihan maukkaita, vaikka en itse olekaan äyriäiden ylin ystävä. Kurssin muut reseptit löytyy täältä.




Gochukaru - chilijauhe