sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Sitruunamarenkipiirakka

Söin vuosi sitten ystäväni J:n tekemää sitruunapiirakkaa hänen järjestämissään pikkujouluissa. Oli todella hyvää. Tallensin reseptin tänne arkistoon ja nyt päätin vihdoin kokeilla sen tekemistä. Tein tortun uudenvuodenaaton kekkereihin. Naisväki tykkäsi paljon, mutta miehet sylkivät lautaselle. Oli kuulemma liian hapokasta! Meitä oli siis kolme pariskuntaa tuhoamassa tätä kakkua. Kysyin ystävältäni S:lta, että laitanko hänelle jäljelle jäänyttä kakkua mukaan. Tähän hänen miehensä tokaisi, että ei me mitään kakkua tarvita. Sanna oli, että "Ai miten niin ei tarvita, minä kyllä syön kakkua!". Kristillisesti jaoin kakun tasan S:n ja ystäväni A:n kanssa. Seuraavana päivänä kävi ilmi, että ystäväni A:n mies salaa tykkäsi kakusta, koska vaati päästä osingoille A:n osuudesta. Kyllä naurattaa! :) Tätä piirakkaa suosittelen siis raikkaiden ja kirpeiden herkkujen ystäville, muille ei kannata tarjota, menee vaan hukkaan. Tämän piirakan pohjan leivoin erityisruokavaliovaatimusten takia kaurajauhoista. Ei eronnut mitenkään vehnäjauhoista leivotusta piirakasta.


Pohja:
150 margariinia (voita)
3,5 dl vehnäjauhoja/kaurajauhoa
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
2 rkl vettä

Täyte:
2 sitruunaa
1,5 dl sokeria
4 dl vettä
4 keltuaista
4 rkl perunajauhoja
2 rkl margariinia (voita)

Päällinen:
4 valkuaista
n. 1 dl tomusokeria

Nypi voin sekaan jauhot, sokeri ja suola. Lisää kylmä vesi ja vaivaa tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuokaan, myös reunoille. Laita foliosoirot reunoille niin taikina ei valu alas uunissa. Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia.

Raasta sitruunoiden kuoret ja purista niiden mehu kattilaan. Lisää myös (kylmä) vesi, sokeri ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna ja sekoittele. Ota pois levyltä, kun kiisseli pulpahtaa ensimmäisen kerran. Lisää keltuaiset ja margariini (voi) kiisselin joukkoon.

Kaada sitruunakiisseli pohjan päälle ja anna jäähtyä. Ennen tarjoilua tee marenki: vaahdota valkuaiset ja tomusokeri. Levitä/pursota marenki sitruunatäytteen päälle. Paista uunissa grillivastuksen alla, kunnes marenki on hyvän värinen. Voit parannella väriä vielä kaasupolttimella. Koristele halutessasi esim. sitruunamelissalla tai mintun lehdellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti