lauantai 25. tammikuuta 2014

Bánh chưng - Vietnamilainen tahmariisikakku

Kiinassa odotellaan jo pian koittavaa uutta vuotta. Kiinalaisten ajanlasku perustuu kuukalenteriin. Kuukalenterin mukainen kuukausi on kahden uudenkuun välinen aika. Kuuvuoden alku on toinen uusikuu talvipäivänseisauksen jälkeen. Se ajoittuu yleensä tammikuun lopun ja helmikuun puolivälin väliin. Vietnamissa uuden vuoden juhlan nimi on Tết.

Bánh chưng käärittynä bambun ja banaanin lehtiin

Tết-juhlaan kuuluu perinteisesti Bánh chưng, joka on keitetty tahmariisikakku. Täytteenä siinä on tahmariisin lisäksi mung-paputahnaa ja rasvaista possua. Mausteena käytetään vain suolaa ja pippuria. Se kääritään vihreään lehteen ja keitetään vedessä tasaisella lämmöllä, kunnes se on kypsää.  Äitini käyttää aina sekä banaanin että bambun lehteä. Banaanin lehdet hän laittaa sisimmäksi ja bambun lehdet hän jättää uloimpaan kerrokseen. Bánh chưngin valmistus on taito joka periytyy perheen sisällä. Se vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Vanhempani tekevät tätä herkkua joka vuosi tähän samaan aikaan. Itsehän en osaa tehtä tätä muuta kuin teoriassa. Nuorempana en tykännyt tästä ollenkaan. Vanhempana tämä on jostain syystä ruvennut maistumaan. Avasin äsken tuon nyytin, jonka sain vanhemmiltani mukaani eilen. Tuhosin yksin neljäsosan...

Perinteiden mukaan leikattuna kahdeksaan osaan

Bánh chưng tehdään aina neliönmuotoiseksi ja se kuuluu leikata kahdeksaan samankokoiseen kolmionmuotoiseen osaan. Jokaisessa osassa kuuluu olla yhtä paljon täytettä. Bánh chưng syödään sellaisenaan jääkaappikylmänä tai huoneenlämpöisenä, sitä voi syödä myös dipattuna sokeriin. Itse tykkään enemmän suolaisesta, joten jätän sokerin yleensä väliin. Pari päivää vanhaa riisikakkua voi myös tarjoilla pannulla pienessä öljytilkassa paistettuna. Paistettu riisikakku syödään lämpimänä ja se maistuu paremmalta sokerin kera.

Mung-paputäyte ja murea rasvainen possu

Bánh chưngta voidaan sanoa yhdeksi Vietnamin kansallisruuista Phở-keiton ja paistetun sekä tuoreiden kevätrullien ohella. Tähän tahmariisikakkuun liittyy mielenkiintoinen tarina. Tarinan mukaan kauan sitten kuningas nimeltä Hùng Vương valitakseen seuraajansa asetti kilpailun pojilleen. Prinssien piti etsiä herkullisin resepti ja esitellä se kuninkaalle. Siihen aikaan kuninkailla oli monia vaimoja ja sen seuraksena myös paljon lapsia. Muut prinssit toivat mitä eksoottisimpia ja hienoja herkkuja, mutta kahdeksastoista prinssi Lang Liêu, joka oli köyhin kaikista prinsseistä, joutui tyytymään arkipäiväisiin raaka-aineisiin, kuten riisi ja possu. Lang Liêu esitteli kuninkaalle yksinkertaisista raaka-aineista tehdyt riisikakut, joista toinen oli neliönmuotoinen Bánh chưng ja toinen oli pyöreänmuotoinen Bánh dày. Kuningas ihastui ikihyviksi näihin tahmariisikakkuihin ja köyhästä Lang Liêu-prinssistä tuli seuraava kuningas. Siitä saakka näitä tahmariisikakkuja Bánh chưng ja Bánh dày on syöty Vietnamissa joka uutena vuotena.

Lisää voi lukea Wikipediasta tai Vietnam-seuran sivuilta. Ohjeita kannattaa googletella englanniksi. 

Täytettä kuuluu olla jokaisessa palassa yhtä paljon

3 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Mä muistan, kun Bac Quyen eli meidän vietnamin opettaja kertoi tätä tarinaa.

      Poista
  2. Huhuh, mä taisin nukkua silloin zzZ

    VastaaPoista