keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Banh Flan eli karamellivanukas vietnamilaiseen tapaan

Rakastuin uudelleen tähän ihanaan vietnamilaiseen karamellivanukkaaseen. Olen aiemmin saanut sitä noin parikymmentä vuotta sitten vietnaminopettajani tekemänä ja vähän aikaa sitten sain sitä uudelleen reissatessani Vietnamissa. Tämä höyrytetty vanukas on ihanan raikasta ja kevyttä syödä. Tämä on todella nopea tehdä, aktiivinen valmistusaika on kymmenisen minuuttia. Jäähdyttämiseen menee sen verran aikaa, että tämän jälkiruoan voi tehdä jääkaappiin edellisenä iltana odottamaan seuraavan päivän tarjoiluja. Ohje on alunperin täältä.

Saigonissa karamellivanukas tarjoiltiin jäämurskan ja kookosmaidon kera
Raaka-aineet:
1,75 dl sokeria karamellisointia varten
5 kananmunaa
0,6 dl sokeria
7 dl maitoa
0,5 tl vaniljasokeria

1. Esilämmitä uuni noin 165 Celscius asteeseen .
2. Karamellisoi 1,75 dl sokeria pienessä teräskasarissa sekoittaen sitä ruokalusikalla. Mitä tummemmaksi keität sokerin sitä kitkerämpää siitä tulee.
3. Kun sula sokeri on haluamasi väristä, lusikoi ne pieniin uuninkestäviin annoskulhoihin tai yhdeen isoon vuokaan. Sokeri jähmettyy aika nopeasti kiinteäksi eikä välttämättä leviä tasaisesti koko vuoan pohjaan, mutta se ei haittaa.
4. Vispaa pienessä kulhossa kananmunien rakenteet sekaisin.
5. Sekoita rauhallisesti isommassa kulhossa maito ja sokerit, kunnes sokerit ovat liuenneet maitoon.
6. Kaada munaseos siivilän läpi maitoseokseen ja sekoista tasaisesti maitoon. Yritä välttää turhaa vatkaamista, ettei tulisi ilmakuplia.
7. Asettele annoskulhot/vuoka syvälle uunipellille tai syvään vuokaan.
8. Kaada munamaitoseos annoskulhoihin/vuokaan sokerin päälle.
9. Laita vuoka uuniin.
10. Kaada vuokaan kannun avulla vettä niin, että sitä on kulhojen/vuoan reunan puoliväliin asti.

Karamellivanukkaat pienissä vuoissa vesihauteessa
11. Anna kypsyä uunissa noin 50 minuuttia, jos teet yhteen isompaan vuokaan on kypsymisaika luonnollisesti pidempi. Minulla meni yhteen isoon vuokaan (vanukkaan korkeus 5 cm, halkaisia 20 cm) tehtynä reilu 1h 50min.
12. Voit kokeilla kypsyysastetta cocktailtikulla. Vanukas on kypsää, kun vuokaa kopauttaessa vanukkaan keskusta hyllyy vain vähäsen ja tikkuun ei jää mitään kiinni.
13. Jäähdytä vanukkaita pari tuntia huoneenlämmössä omassa vesihauteessaan.
14. Jäähdytä jääkaapissa sen jälkeen vähintään 4 tuntia ennen tarjoilua.
15. Pyöräytä terävällä veitsellä annoskulhon reunoja pitkin ja kaada vanukas ylösalaisin lautasen päälle tarjoilua varten. Koristele esimerkiksi mintunlehdellä.

Minun särkynyt sydämeni :D
Täydellinen! :)


3 kommenttia:

  1. Mmm... Vietnamin banh flan oli tosi hyvää. Sun tekemänä on varmaan viel parempaa, koska oot mun SUPERSISKO!!! :D

    VastaaPoista
  2. On kyl kauniin näkönen! Ja pe pääsen maistamaan! Noms noms!

    VastaaPoista
  3. Tämä vain suli suuhun! Heti teki mieli lisää <3

    VastaaPoista