maanantai 17. maaliskuuta 2014

Fish & Chips

Viime viikolla bongasin lähikaupastani pangasiusfilettä pakkasesta. Pangasius eli haimonni on Aasiasta kotoisin oleva makean veden kala, väriltään se on vaaleaa ja maultaan sen sanotaan muistuttavan kuhaa tai merianturaa. Pangasiuksesta voi lukea enemmän täältä. Pangasius jakaa mielipiteitä. Ihmiset ostavat sitä ilmeisesti halvan hinnan ja maun takia. Maku on lähellä kuhaa, mutta hinta vain murto-osa siitä. Itse en tämän maistamiskerran jälkeen vielä vakuuttunut pangasiuksen suutuntumasta. Mieleeni tulee jostain syystä lipeäkala :D Maku ja koostumus oli taas kovasti poikaystäväni mieleen, ilmeisesti näistä makuasioista ei voi kiistellä. 

Jostain syystä poikaystävälleni ei maistu kalakeitto, joten ajattelin tehdä hänelle fish & chipsiä. Perunoiden kohdalla oikaisin ja tein uunissa maalaisranskalaisia. Kalan kuitenkin friteerasin. Frittitaikinan ohjeen kalalle bongasin Kotikokista. Alla frittitaikinan ohje minun modaamana. Tarjoile Fish & Chips -annos sanomalehden päältä, kuten aikoinaan tehtiin. Lehti imaisee samalla ylimääräiset rasvat kalasta. Annoksesta tuli todella poikaystäväni mielestä todella herkullinen. Kala oli mehevää sisältä ja rapeaa ulkoa. Frittitaikina onnistui yli odotusten. Friteeraamisen haittapuolia on rasvan käry, joka leviää koko kämppään. Itse friteeraan aina parvekkeella tai terassilla. Onnistuu, kun omistaa friteerauskeittimen ja jatkojohdon. Pääsee naapuritkin nauttimaan kärystä... :)

Fish & Chips tarjoiltuna sanomalehden päältä
Uuniranskikset:
perunoita leikattuna tikuiksi
mausteita ja suolaa
loraus öljyä

Friteeraustaikina:
n. 2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl olutta
1,5 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

öljyä paistamiseen
vehnäjauhoa leivitykseen
pangasiusfileitä tai mitä tahansa muuta vaaleaa kalaa

1. Ota kalafileet hyvissä ajoin sulamaan.
2. Mausta ranskikset kulhossa suolalla ja muilla lempimausteillasi (esim. paprika, grillimauste, rosmariini). Lorauta sekaan myös tilkka öljyä ja sekoita kunnolla. Laita uuniin 200 asteeseen paistumaan reiluksi puoleksi tunniksi tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kultaisen värin ja ovat sisältä kypsiä.
3. Tee taikina siivilöimällä kulhoon jauhot sekä leivinjauhe. Vatkaa joukkoon vähitellen olut, sitruunamehu, etikka ja suola. Vatkaa, kunnes taikina on tasaista.
4. Kuumenna öljyä täydellä teholla. Pyöräytä sopivan kokoiset kalapalat vehnäjauhossa ja sen jälkeen taikinassa. Laita palat varovaisesti kuumaan öljyyn. Liikuttele vähän, jotta ne paistuvat tasaisesti. Kala on valmis, kun taikina on kauniin kullanruskea. Voit laittaa valmiit kalat uuniin (70 astetta) odottamaan.
5. Kokoa annokset sanomalehdelle ja mausta ranskalaiset suolalla (ja viinietikalla, jos haluat).

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Perinteiseen tapaan kuuluu ilmeisesti kääriä annos sanomalehteen :D Ei tartu muste, kun syö tarpeeksi nopsaa :)

      Poista