sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Banh Flan (karamellivanukas) soijamaidosta

Kutsuin ystäviä syömään. Yksi heistä ei pysty syömään maitoa missään muodossa ja sen lisäksi ainakin yhdellä on laktoosi-intoleranssi. Päätin tarjota jälkkäriksi Banh Flania eli höyrytettyä/haudutettua karamellivanukasta. Tein sen tavallisen maidon sijasta soijamaidosta.

Kannattaa olla tarkkaavainen sokerin karamellisoinnissa, sokeri jatkaa kypsymistä vielä siinä vaiheessa, kun kattila on otettu jo liedeltä. Omani meni tällä kertaa liian tummaksi ja se maistui kitkeränä jälkiruoassakin. Samoin jätin ylimääräisen sokerin laittamatta maitoseokseen, koska soijamaito oli jo valmiiksi makeutettua. Tarjoilin siis ystävilleni kitkerää ja mautonta vanukasta.. :D Oli pakko kokeilla uusiksi ystävien kotiin lähdettyä. Seuraavana päivänä tarjoilinkin jo vaihteeksi ihan kelvollista vanukasta mieheni perheelle.  


Banh Flan soijamaidosta:
2,5 dl sokeria karamellisointia varten
7 kananmunaa
1 l makeutettua soijamaitoa
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

1. Esilämmitä uuni noin 165 Celscius asteeseen.
2. Karamellisoi 2,5 dl sokeria pienessä teräskasarissa sekoittaen sitä ruokalusikalla. Mitä tummemmaksi keität sokerin sitä kitkerämpää siitä tulee. Kannattaa siis ottaa sokeriliemi pois levyltä heti, kun se saa vähän ruskeaa väriä, koska sokeri jatkaa tummumista vielä liedeltä pois ottamisen jälkeenkin.
3. Kun sula sokeri on saanut vähän väriä, lusikoi ne pieniin uuninkestäviin annoskulhoihin tai yhdeen isoon vuokaan. Sokeri jähmettyy aika nopeasti kiinteäksi eikä välttämättä leviä tasaisesti koko vuoan pohjaan, mutta se ei haittaa.
4. Vispaa pienessä kulhossa kananmunien rakenteet sekaisin.
5. Sekoita rauhallisesti isommassa kulhossa soijamaito ja sokerit, kunnes sokerit ovat liuenneet maitoon.
6. Kaada munaseos siivilän läpi maitoseokseen ja sekoista tasaisesti soijamaitoon. Yritä välttää turhaa vatkaamista, ettei tulisi ilmakuplia.
7. Asettele annoskulhot/vuoka syvälle uunipellille tai syvään vuokaan.
8. Kaada munamaitoseos annoskulhoihin/vuokaan sokerin päälle.
9. Laita vuoka uuniin.
10. Kaada vuokaan kannun avulla vettä niin, että sitä on kulhojen/vuoan reunan puoliväliin asti.
11. Anna kypsyä uunissa noin 50 minuuttia, jos teet yhteen isompaan vuokaan on kypsymisaika luonnollisesti pidempi. Minulla meni yhteen isoon vuokaan (vanukkaan korkeus 5 cm, halkaisia 20 cm) tehtynä reilu 1h 50min.
12. Voit kokeilla kypsyysastetta cocktailtikulla. Vanukas on kypsää, kun vuokaa kopauttaessa vanukkaan keskusta hyllyy vain vähäsen ja tikkuun ei jää mitään kiinni.
13. Jäähdytä vanukkaita pari tuntia huoneenlämmössä omassa vesihauteessaan.
14. Jäähdytä jääkaapissa sen jälkeen vähintään 4 tuntia ennen tarjoilua.
15. Pyöräytä terävällä veitsellä annoskulhon reunoja pitkin ja kaada vanukas ylösalaisin lautasen päälle tarjoilua varten. Koristele esimerkiksi mintunlehdellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti