keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Hummus

Olin vuosia sitten vaihto-oppilaan Yhdysvalloissa New Mexicossa pienessä Las Crucesin kaupungissa. Kävin siellä usein International Delights -kahvilassa, jossa tarjoiltiin libanonilaisia herkkuja. Siellä maistoin ensimmäistä kertaa hummusta. Se oli taivaallista. Usein söin pelkkää pitaleipää hummuksen kanssa ja leipää tilattiin pöytään lisääkin, koska hummus oli niin hyvää. Pitkään olen jo halunnut tehdä hummusta, mutta tänään vasta sain aikaiseksi. Hummusta tein Pirkka-sivustolta löytyneen reseptin mukaan. Hummusta söin siemensipsien kanssa, tein sipsit siememennäkkileivän ohjeella ja paistoin leipää reilu puolituntia uunissa, kunnes siitä tuli ruskeahko ja rapsakka. Taittelin leivän sopivankokoisiksi sipseksi/annospaloiksi ja dippasin hummukseen. Siemennäkkileivän tein tällä kertaa auringonkukan- ja seesaminsiememenistä. Kävipä niin hullusti, että siemenet riittivät vain 2/3 pellilliseen näkkileipää. Pitääpä käydä täydentämässä siemenvarastoja...

Hummusta International Delightsin tarjoamana
Hummus:
1 tlk (380 g) Pirkka kikherneitä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 punaista chiliä hienonnettuna
1/2 dl sitruunamehua
2 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
2 rkl tahinia
1/2 tl juustokuminaa (jeeraa)
1/4 tl suolaa
pippuria maun mukaan
(1/2 dl vettä)

Päälle: 
paprikajauhetta
loraus oliiviöljyä

1. Valuta ja huuhtele kikherneet tärkkelyksen poistamiseksi.
2. Soseuta kikherneet, hienonnetut valkosipulit ja chili, sitruunamehu ja oliiviöljy sileäksi tahnaksi. Lisää tahnaan hiukan vettä, jos siitä tulee liian tiukkaa tavaraa.
3. Mausta tahinilla, juustokuminalla, suolalla ja pippurilla.
4. Laita hummus pieneen kulhoon ja ripottele päälle paparikajauhetta ja lorauta pinnalle tilkka oliiviöljyä.
5. Tarjoile leivän levitteenä tai dippaa esim. kasviksia tai lihapullia. 

2 kommenttia:

  1. Tuliko hyvää? Voisin kokeilla tuota ja siemenleipää!

    VastaaPoista
  2. Tuli ihan hyvää, henkkakin söi! :) Mut aika paljon tuosta määrästä tulee tahnaa. Illanistujaisiin kyllä kiva lisä. Aika voimakkaan makuinen, kun on valkosipulia, chiliä ja sitruunaa.

    VastaaPoista