keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Lakritsi-mokkapalakakku ja Cookie dough -leivokset

Kutsuin viime viikonloppuna ystäviäni luoksemme kylään syömään ja viettämään iltaa. Tarjosin heille merikeittoa. Ystäväni toivat jälkkärit mukanaan. Ystäväni S oli tehnyt Lakritsi-mokkapalakakkua Yhteishyvän ohjeella. Ystäväni A oli taas leiponut Kinuskikissan Cookie dough -leivosten ohjeella kakkua. Lakritsimokkapalakakun taikinaan ja kuorrutukseen oli käytetty hopea toffeeta. Kakku oli todella mehevää ja herkullista, samaan aikaan sekä suolaista että makeaa. Itse olen lakritsitoffeen ystävä, joten kakku maistui minulle erityisen hyvin. Cookie dough -kakun juju oli raa'assa keksitaikinassa browniemaisen pohjan päällä. A vaihtoi alkuperäisen ohjeen keksitaikinassa olevat tummat suklaahiput wiener nougat crushiin. Tämä kakku sopii hyvin niille, jotka tykkäävät erityisen makeista herkuista. Itselleni kakku taisi olla hieman liian makea, mutta tämä kakku maistui todella hyvin poikaystävälleni, joka santsasi kakkua useamman palasen. Kopioin ohjeet sellaisenaan vielä tuohon alle.

Lakritsi-mokkapalakakku:


Pohja:
1 pussi (170 g) lakritsitoffeeta (Hopeatoffee)
200 g margariinia
4 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl maitoa

Kuorrutus:
1,5 dl kermaa
3 dl tomusokeria

1. Poista karamelleista kääreet. Sulata margariini kattilassa. Pilko joukkoon 10 toffeepalaa. Sekoita kunnes toffee on sulanut.
2. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon vuorotellen lakritsi-rasvaseoksen ja maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka (halk. 24 cm). Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes pistettäessä tikkuun ei tartu taikinaa. Nosta kakku jäähtymään.
3. Kaada kerma ja loput toffeet kattilaan. Keitä sekoittaen, kunnes toffeet ovat sulaneet. Anna jäähtyä. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä kuorrutetta jääkaapissa välillä sekoittaen, kunnes se on sakeaa. Levitä kuorrutus  jäähtyneen kakkupohjan päälle. Anna vetäytyä hyvin ja leikkaa paloiksi.

Cookie dough -leivokset:


Brownies-pohja:
125 g suolatonta voita
75 g tummaa leivontasuklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja

Cookie dough -täyte:
125 g suolatonta voita
1 ¾ dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kermaa
1 dl tummaa suklaarouhetta (wiener nougat crushia)

Suklaakuorrutus:
100 g suolatonta voita
100 g tummaa leivontasuklaata
suklaaströsseliä

1. Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää sokeri, suola, vaniljasokeri, munat ja jauhot. Vuoraa leivinpaperilla reunallinen uunivuoka (n. 19 x 19 cm). Kaada taikina vuoan pohjalle.Paista pohjaa 175 asteessa 15-25 minuuttia. Brownies-pohja saa jäädä sisältä hieman raa’aksi. Pohjan uunissaoloaikaan vaikuttaa astia, jossa pohjan kypsennät. Teflonpintaisessa vuoassa pohja kypsyy nopeammin kuin keraamisessa vuoassa. Anna pohjan jäähtyä.
2. Vatkaa voi ja ruokosokeri sekaisin. Lisää vatkaimella sekoittaen loput aineet. Levitä taikina pohjan päälle tiiviiksi kerrokseksi. Kaavi kulhon jämät omaan suuhusi. ;) Nosta jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
3. Mittaa kuorrutteen voi ja suklaa kattilaan. Lämmitä seosta lieden keskilämmöllä sekoitellen, kunnes kuorrute on tasaista. Anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada kuorrute vuokaan täytteen päälle. Ripottele pinnalle strösseliä tai suklaarouhetta. Anna jähmettyä jääkaapissa.
4. Leikkaa levy pieniksi neliöiksi. Säilytä leivokset jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti