maanantai 22. syyskuuta 2014

Purepisteen raakakakkuresepti: Avokado-Kasvispiiras

Oletteko kuulleet turkulaisesta Pure. -kahvilasta? Kävin siellä viime vuonna raakakakkukurssilla. Voitte lukea siitä täältä. Minun kurssillani tehtiin kuutta erilaista makeaa raakakkua tai -leivonnaista. Kursseja järjestetään kuukausittain ja niissä vaihtelee leivottavien herkkujen reseptit kauden mukaan. Jokin aika sitten hanistyle-blogia kirjoittava Linda kävi Purepisteen raakakakkukurssilla ja kirjoitti täällä. Hän julkaisi tekstissä myös kaikki kyseisellä kurssilla tehtyjen kakkujen reseptit. Sieltä bongasin myös tämän suolaisen raakapiirakan ohjeen. Tämä resepti on siitä kiva, että siinä käytetään sellaisia raaka-aineita mitä löytyy melkein jokaisesta marketista. Raaka-aineista kookosöljy on ehkä erikoisin ja sitä saa nykyään ainakin supermarketeista, jos pienemmistä ei löydy. Tein tämän piirakan ystäväni babyshower-juhliin. Korvasin alkuperäisessä reseptissä olevat pellavansiemenet seesaminsiemenillä, koska pellavansiemeniä ei suositella raskaana oleville naisille. Kurkun korvasin kesäkurpitsalla. Kopioin tuohon alle reseptin kuitenkin alkuperäisessä muodossaan. Suluissa omat muutokseni. Tein piirakan halkaisijaltaan 21 cm irtopohjavuokaan. Aineksia jäi kuitenkin jonkun verran yli, jäljelle jääneistä täytteistä tein pienemmän halkaisijaltaan noin 10 cm piirakan.


Pohja:
3 dl kokonaisia pellavansiemeniä (seesaminsiemeniä)
4 dl cashewpähkinöitä
laadukasta suolaa
rouhittua mustapippuria
3 kynttä valkosipulia
pätkä punaista tuoretta chiliä
1 dl sulatettua kookosöljyä

1. Laita blenderikannuun ensin pellavansiemenet. Käytä mieluummin kokonaisia kuin rouhittuja. Jauha siemenet hienoksi jauhoksi ja kaada isoon kulhoon.
2. Laita samaan kannuun seuraavaksi 2 dl pähkinöistä sekä valkosipulin kynnet. Jauha hienoksi. Kaada seos kulhoon pellavansiemenjauheen seuraksi.
3. Jauha kannussa vielä loput pähkinät ja chili ja muut mausteet, kaada loputkin ainekset kulhoon. Sekoita kaikki ainekset kunnolla taikinaksi.
4. Tarkista maku ja taikinan kosteus (saa olla melko kosteaa) ja taputtele sitten taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Vie hyytymään pakkaseen.

Avokado-Kasvistäyte:
2 kivan kokoista avokadoa (3 avokadoa)
½ punainen paprika
noin 10 cm pätkä kurkkua (kesäkurpitsaa)
4 tomaattia
1 punasipuli (puolikas)
1,5 sitruunan mehu puristettuna (2 limen mehut)
2 rkl kookosöljyä
laadukasta suolaa
rouhittua mustapippuria

Koristelu:
kirsikkatomatteja
basilikaa (tuoretta minttua)

1. Kuori avokadot ja poista siemen. Laita avokadot blenderikannuun. Lisää kannuun kookosöljy, suola, pippuri ja sitruunanmehu. Sekoita massa sileäksi ja kaavi isoon kulhoon.
2. Leikkaa paprika ja sipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää kulhoon avokadotahnan joukkoon. Poista kurkusta siemenet ja kuutioi, lisää sitten massaan. Lohko tomaatit ja poista siemenet. Pilko vielä tomaatin hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Lisää kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta ja maistele.
3. Kaada valmis täyte irtopohjavuokaan ja vie jääkaappiin tai pakastimeen vetäytymään hetkeksi. Leikkaa piirakka annospaloiksi ja koristele tuoreella basilikalla ja kirsikkatomaateilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti