lauantai 6. syyskuuta 2014

Tahmainen pullavuoka

Minulta löytyy kirjahyllystäni Emily Mainquistin Sweet Vegan leivontakirja. Kirja on ollut hyllyssäni jo monta vuotta, mutta en ole saanut aikaiseksi leivottua siitä mitään. Kuvat ovat ihan must keittokirjoissa. Tykkään katsella kuvia ja kuolata siinä samalla. Kuvat toimivatkin yleensä inspiraationa kokkailuilleni. Harvemmin toteutan mitään reseptiä sellaisenaan kuin olen sen lukenut. En ole koskaan leiponut mitään bostonkakkutyylistä leipomusta, kerta se on ensimmäinenkin. Tällä kertaa inspiraationi lähteeksi pääsi Sweet Vegan -kirjan Cinnamon Rolls -resepti kuvineen. En ole vegaani, joten päätin tehdä pullat hyväksi havaittua teksaspullan ohjetta käyttäen. Kuorrutteen sovelsin Cinnamon Rolls -reseptin ohjeesta aineksia muuttaen. Loppujen lopuksi alkuperäisestä ohjeesta oli vaihdettu kaikki ainekset ja mittasuhteetkin oli eri :D Tällä ohjeella sain 2 isoa suorakaiteenmuotoista vuokaa ja 2 ylimääräistä pullaa. Vuoat vein perheeni illanistujaisiin ja ylimääräiset pullat menivät koemaistajana toimivalle poikaystävälleni.


Pullataikina:
5 dl maitoa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
2 pss kuivahiivaa (2x11g)
n. 13-15 dl vehnäjauhoja
175 g voita

Täyte:
2 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
2 dl mantelijauhe
voita

(kananmuna voiteluun)

Kuorrutus:
85 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria tai vaniljajauhetta
400 g tomusokeria


1. Lämmitä maito n.42 asteiseksi. Sekoita maidon joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna.
2. Lisää kuivahiiva vehnäjauhon joukkoon ja lisää jauhoja maitoseokseen kokoajan sekoittaen.
3. Lisää huoneenlämpöinen voi taikinanteon loppuvaiheessa. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.
4. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä n. 30min.
5. Valmista sillä välin täyte. Sekoita sokerit, mantelijauhe ja kaneli kunnolla. Tavoite on saada mahdollisimman hienoa murua.
6. Kauli pullataikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
7. Levitä huoneenlämpöinen voi voiveitsellä tai pullasudilla taikinan päälle, reunoja myöten.
8. Sirottele sokeri-kaneliseos päälle.
9. Rullaa taikina rullalle ja nipistele saumakohta kiinni ja käännä se pöytää vasten.
10. Leikkaa käyttämääsi vuokaa noin sentin verran matalampia palasia ja nostele ne vuokaan. Huom! Pullat paisuu uunissa, joten täytä vuoka/vuoat löysästi jättäen pullien paisumisvaraa.
11. Voitele kananmunalla, jos haluat.
12. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 - 30 min riippuen vuoan koosta.
13. Sekoita kuorrutus ja kuorruta pullat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti