lauantai 24. joulukuuta 2016

Ginigraavattu lohi ilman giniä

Mieheni teki jouluksi ginigraavattua lohta ilman giniä. Ginigraavattuun loheen tarvitaan sokeria, karkeaa merisuolaa,  kuivattuja katajanmarjoja, kokonaisia valkopippureita murskattuna, kuivattua rosmariinia. Oikeaa giniäkin voi laittaa, ,mutta meiltä ei sitä löytynyt ja mieheni ei pelkän ginin takia jaksanut vaivautua alkoon asti. Meillä graavataan lohet aika näppituntumalla ilman sen tarkempia mittoja. Aluksi file kuivataan, sitten laitetaan astiaan nahkapuoli alaspäin ja sitten maustetaan. Peitetään esim. kelmulla tai rasian kannella ja annetaan olla vähintään yön yli jääkaapissa maustumassa. Pyyhitään mausteet pois pinnalta ja sitten leikataan fileerausveitsellä ohuiksi viipaleiksi. Tämä file oli 600g, siinä oli noin 1 rkl sokeria ja 2 rkl karkeaa merisuolaa. Loput mausteista miten itse tykkää. Oli kuulemma eka kerta ikinä, kun hän graavatessa mittasi sokerin ja suolan määrän... :D


perjantai 23. joulukuuta 2016

Ei mennyt kuin Strömsössä, aina ei voi onnistua.

Siskonpoikani E on syntynyt jouluaattona. Tänä vuonna juhlimme perheemme kanssa jo aatonattona joulua ja samalla E:n syntymäpäiviä. Halusin tehdä hänelle syntymäpäiväkakun, mutta hän ei syö kakkua. Sen sijaan hän rakastaa pullaa. Päätin leipoa hänelle pullaa kakun muodossa eli pullauvuoan/bostonkakun. Kaikki ei kuitenkaan mennyt tällä kertaa nappiin. Pullat kohosivat vähän liiankin hyvin. Olin täyttänyt vuoan liian täyteen, pullille ei jäänyt tilaa nousta/levitä. Kakku jäi keskeltä vähän raa'aksi ja on keskeltä matalampi kuin reunoista. Lisäksi uunin lämpötila taisi olla vähän liian korkea, koska kakku melkein paloi päältä, vaikka oli keskeltä raaka. Mieheni kuitenkin tykkää taikinasta ja lupasi syödä kakun keskiosan, jos se ei kelpaa synttärisankarille. Toivon, että sen saa vielä koristelulla pelastettua, koska kaiken kinkunpaiston takia ei jäänyt aikaa enää uudelle kakulle.

Pikku-E fanittaa tällä hetkellä Palomies-Samia, Tuomas-Veturia, Ryhmä Hau:ta sekä Pokemoneja. Kaikkea ei voi touttaa, joten päätin ottaa Pokemon-koristeet työn alle. En halunnut haudata kakkua kilon sokerikuorrutuksen alle. Päätin totettaa koristeet paksusta tulostuspaperista/pahvista. Suunnittelin Wordilla pahviset Poke-pallo kakkureunat. Lisäksi googlettelin erilaisia Poke-hahmoja ja printtailin niitä sopivassa koossa. Leikkasin hahmot muotoonsa ja päällystin molemmiin puolin kirkkaalla kontaktimuovilla. Väliin laitoin cocktailitikun. Tarkoitus oli koristella kakku niin, että niitä koristeita ei tarvitsisi syödä.

Synttärisankari oli kovin onnessaan synttörikakustaan ja Pokemon-koristeista. Kakun reunapahvi sai uuden muodon Poke-päähineenä, kun kakku korkattiin. Kaikki Pokemonit kerättiin myös talteen sankarin myöhempiä leikkejä varten.





Mustikkamuffinit kanelicrumblella

Halusin tehdä maailman parhaita muffinsseja ja aloitinkin prosessin googlettamalla "maailman parhaat muffinssit". Ensimmäisten hakutulosten joukossa oli näiden muffinssien ohje. Aina pitää kuitenkin säätää ja soveltaa reseptit omaan kaappiin sopivaksi. Tällä kertaa tuli muffinsseja, jotka eivät välttämättä voita muffinssien kauneuskilpailussa... Alkuperäisen reseptin mukaan näitä piti tulla 16 kpl, minulla näitä tuli noin 30?? Näistä tuli kuulemma todella hyviä. Itsehän en tiedä, koska en maistanut ainuttakaan. Näitä syövät vieraat ja mieheni kehuivat vuolaasti.


Taikina:
7,5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 munaa
1 prk kermaviiliä
6 dl mustikoita (jäisinä)

Kuorrute:
1,25 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 tl kanelia
1 dl margariinisulaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen munat ja kermaviili. Taikinasta tulee melko jäykkää. Lisää lopuksi mustikat ja sekoita tasaiseksi. Jaa muffinssivuokiin, täytä vuoat vajaiksi, noin 2/3. Sekoita crumble ja jaa tasaisesti jokaisen muffinssin päälle. Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa 20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä.

torstai 22. joulukuuta 2016

Pitsakierteet, Pestokierteet, Kinkkukierteet

Halusin leipoa jotain pientä suolaista. Pienen googlettelun jälkeen päädyin leipomaan pitsa- ja pestokierteitä pitsataikinasta. Pitsataikinan tein vakioreseptillä, neljäsosan jauhoista korvasin ruisjauhoilla. Näitä kierteitä voisi hyvin tehdä myös kaupan pakastealtaasta löytyvästä valmistaikinasta (lehtitaikina/voitaikina), mutta halusin tehdä vähän terveellisempää taikinaa itse. Näihin kierteisiinhän voi periaatteessa laittaa mitä tahansa täytettä, vain taivas on rajana makuvaihtoehdoille. Kierteitä tulee noin 40 kpl. Näistä tuli todella hyviä ja meheviä, suosittelen!



Taikina:
2 pss tuorehiivaa (11g/pss)
(tai 1 pkt tuorehiivaa)
4 dl vettä
1 tl suolaa
0,5 dl ruokaöljyä
9 dl vehnäjauhoja (korvasin osan jauhoista ruisjauhoilla)

Täyte 1:
ketsuppia
oreganoa
1 paprika kuutioina
100g palvikinkkua kuutioina
200 g juustoraastetta täytteeseen
50 g juustoraastetta pinnalle

Täyte 2:
100 g yrttituorejuustoa
100 g pestoa
50g juustoraastetta pinnalle

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää 42 asteista vettä ja öljyä.Sekoita tasaiseksi ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan. Taikina on kohonnut tarpeeksi, kun se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina suorakulmaiseksi noin puolen sentin levyiseksi levyksi. 

Pitsakierteet: Levitä ketsuppi pohjalle ja ripotte sen päälle oreganoa, paprika- ja kinkkukuutiot sekä juustoraaste.  Pestokierteet: Levitä pohjalle yrttituorejuusto. Levitä sen päälle pesto. 

Rullaa levyt rullaksi ja leikkaa noin 2 sentin levyisiä kiekkoja. Laita kiekot isoon muffinssivuokaan kyljelleen ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes kierteet ovat kypsiä. 

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Mallasleipä, Saaristolaisleipä, Vuokaleipä

Tätä maailman helpointa ja herkullisinta vuokaleipää tein viimeksi viime jouluna. Sekoitetaan löysä taikina, kaadetaan 3 foliovuokaan nousemaan ja heitetään uuniin paistumaan. Aktiivista valmistusaikaa kuluu ehkä 10 minuuttia. Loppuaika menee odotellessa. Leipä valmistuu kuin itsestään. Reseptin sain yli 10 vuotta sitten ystäväni äidiltä.


tiistai 20. joulukuuta 2016

Itsetehty Kebab

Vietimme ystäväporukkamme kesken pikkujouluja ja tänä vuonna pippaloissa oli tarjolla itsetehtyä kebabia, resepti täältä. Täältä löytyy hyviä vaihekuvia kebabin valmistuksesta. Ystäväni A teki kebabin edellisenä päivänä. Pitaleivät leivottiin ennen tarjoilua. Minun osuuteni tässä kokkailussa rajoittui lähinnä kebabin höyläämiseen/leikkaamiseen sekä vihannesten pilkkomiseen. Oli kyllä huikean hyvää ruokaa. Pitakebabin kanssa meillä oli siis vihanneksia, chipotletabascomajoneesia, kaupasta ostettua kebabkastiketta sekä itsetehtyä jogurttikastiketta. Kebabia tuli tuolla reseptillä melko runsaasti. Meitä oli 6 aikuista ja 2 lasta syömässä. Puolet lihasta jäi vielä syömättä. 


Kebabliha:
2 kg jauhelihaa (meillä oli osa lammasta ja osa nautaa)
1,5 rkl suolaa
4 rkl mustapippurirouhetta
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl valkosipulijauhetta
(1 tl chilijauhetta)
3 rkl oliiviöljyä

Sekoita mausteet ja öljy tasaisesti tahnaksi. Laita jauheliha taikinakoukulla varustettuun yleiskoneeseen. Sekoita liha ja maustetahna tasaisesti. Halutessasi paista taikinasta pieni koepala pannulla ja lisää mausteita tarvittaessa. Vaivaa reilu 15 min tai niin kauan, että taikinasta tulee sitkoisaa ja tasaista/tiivistä. Muotoile taikinasta ranteen paksuinen pötkö ja kääri se tiukasti folioon. Kieputa tarpeeksi foliota ympärille. Tee veitsellä paketin pohjalle pari reikää ja aseta uuniritilälle paistumaan. Laita uunin pohjalle leivinpaperilla vuorattu uunipelti keräämään alastippua rasvoja. Jos haluat lihasta kosteampaa, älä tee reikiä, mutta laita silti varuiksi pelti uunin pohjalle. Kypsennä lihaa 100 asteisessa uunissa noin 4-6, kunnes kebabin sisälämpötila on 80 astetta. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta jääkaappiin kiinteytymään 10 tunniksi. Jos et pistellyt reikiä paketin pohjaan niin vaihta folio tässä välissä. Vuole terävällä juustohöylällä kebabista lastuja tai leikkaa veitsellä ohuita siivuja. Lihat saa hyvin lämmitettyä uunipellillä 225 asteessa.

Pitaleivät (8 kpl):
5-6 dl durumvehnäjauhoja sekä 1 tl psylliumia sekoitettuna veteen
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Sekoita veteen hiiva, öljy ja suola. Alusta jauhot nesteeseen vähän kerrallaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi. Kauli pallot 1 cm paksuiks lätyiksi. Anna kohota vielä puolisen tuntia. Lämmitä uuni 225 - 250 asteeseen. Paista leipiä noin 5 minuuttia. Leipien pitäisi pullahtaa uunissa lähes palloiksi. Älä avaa uunia paiston aikana. Laita valmiit leivät liinan alle jäähtymään. 

Glögisuklaapiiras

Tätä herkullista suklaapiirakkaa olen syönyt kahtena vuotena peräkkäin ystäväporukamme pikkujouluissa. Molemmilla kerroilla piirakka katosi aika nopeasti parempiin suihin. Edellisenä vuonna piiraan valmisti ystäväni A, tänä vuonna leipurina toimi ystäväni S. S koristeli piiraan ihanasti piparisydämin, jotka on lohkottu Tannisten pipareista. Resepti pääsee ehdottomasti  jatkoon ja arkistoon. Alkuperäinen resepti löytyi täältä


Pohja: 
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia tai voita
2 rkl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 keltuainen
½ rkl kylmää vettä

Täyte: 
½ dl glögitiivistettä
2 dl kuohukermaa
(½ tl inkivääriä)
(½ tl pomeranssinkuorta)
250 g maitosuklaata
50 g voita tai margariinia

Koristeeksi:
rouhittua suklaata tai esim. piparia

Sekoita pohjan jauhot ja voi murumaiseksi seoksi esim. monitoimikoneessa. Lisää loput ainekset, muotoile tiiviiksi taikinapötköksi ja laita hetkeksi jääkaappiin tiivistymään. Voitele irtopohja vuoka, halkaisija noin 25 cm. Kauli ohueksi ja nosta levy vuokaan niin että sitä nousee reunoille myös. Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja laita vielä hetkeksi jääkaappiin. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista pohjaa 10  minuuttia. Anna pohjan jäähtyä, kun teet täytteen. Kuumenna kerma, glögi (ja mausteet kattilassa). Ota kattila liedeltä ja lisää suklaa ja voi paloina/nokareina. Kaada tasainen seos pohjan päälle. Anna jäähtyä/maustua jääkaapissa yön yli. Koristele.

maanantai 19. joulukuuta 2016

Kasvisruokamaanantai: Korianteripestopasta

Meillä syödään aika paljon lihaa. Olen jo pidemmän aikaa halunnut vähentää lihan käyttöä. Päätin haastaa itseni syömään vähintään kerran viikossa kasvisruokaa. Tämä tarkoittaa siis kotona tehtyä ruokaa, jotta ei menisi liian vaikeaksi heti alkuunsa. Päätin, että maitotuotteita ja munia saan käyttää, kunhan en käytä lihaa/kanaa/kalaa. Halusin haastaa itseni syömään enemmän kasviksia, syömään vähemmän lihaa ja etsimään/kokeilemaan uusia reseptejä.

Päätin kokeilla Hanna G:n korianteripestopastaa. Ohje on melko simppeli. Heitetään kaikki peston ainekset sekaisin blenderiin/tehosekoittimeen ja surrutellaan tasaiseksi tahnaksi. Keitetään pasta. Sekoitaan pastaan reilu ruokalusikallinen korianteripestoa ruokailijaa kohti. Sekoitetaan kunnolla ja ääntä kohti. Korianteri jakaa paljon mielipiteitä, joko siitä tykkää tai sitä inhoaa. Korianterin voi hyvin korvata basilikalla tai mintulla. Chiliä voi käyttää tai jättää käyttämättä. Alkuperäisen ohjeen limen korvasin sitruunalla ja pinjansiemenet paahdetulla cashewlla, kun niitä sattui olemaan kaapissa. Lisäsin joukkoon myös yhden chilin. Muita mieleisiäni kasvisruokaherkkuja ovat esim. linssikeitto ja avokadopasta.



Pestoon tarvitset:
(valmista kastiketta noin 2,5 dl) 
3 ruukkua korianteria
reilu puoli dl pinjansiemeniä, paahda halutessasi kuivalla pannulla
1 valkosipulinkynsi paloiteltuna
peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja paloiteltuna
noin 2 kourallista raastettua parmesaania
noin puoli tl suolaa
reilusti pippuria myllystä
puolikkaan limen mehu ja kuoret raastettuna
reilu dl oliiviöljyä

torstai 15. joulukuuta 2016

Vietnamilaiset munkit (Banh ran / Banh Cam)

En tykkää hirveästi vietnamilaisista jälkiruoista, mutta nämä vietnamilaiset munkit ovat mieleeni. Ne ovat ulkoa rapeita, mutta sisältä taikina on samaan aikaan pehmeää ja sitkeää. Täytteenä sisällä on kookoksella maustettua mungpaputahnaa. Nämä munkit maistuvat niillekin, jotka eivät tykkää liian makeasta. Näiden munkkien nimi on kirjaimellisesti käännettynä paistettu leivos/kakku tai appelsiinileivos/-kakku, nimi tulee siis siitä, kun munkki kuorrutetaan siemenillä niin se näyttää appelsiinilta. Nimellä ei ole mitään tekemistä maun kanssa. 


Täyte:
vettä höyrytykseen
100 g kuorittua mungpapua
sokeria oman maun mukaan

Taikina:
vettä sopivasti
125 g perunamuusijauhetta
400g tahmariisijauhoa/tammiriisijauhoa (glutinous rice flour, bột nếp)
100 g sokeria
2 tl leivinjauhetta

Päälle:
seesaminsiemeniä 

kuumennusta kestävää öljyä paistamiseen

Valmista täyte ensiksi. Liota papuja vedessä parin tunnin ajan. Höyrytä pavut kypsäksi. Paista sen jälkeen pannulla tilkassa öljyä sokerin kanssa, kunnes liika neste on haihtunut muhennoksesta. Laita enemmän sokeria, jos tykkäät makeasta, jos et niin jätä vähemmälle. Sekoita taikinaa varten kaikki kuivat aineet. Lisää taikinaan vettä sopivasti, kunnes taikina tuntuu kädessä sopivalta. Ota sopiva määrä taikinaa käteen ja laita keskelle vähän täytettä, muotoile munkki palloksi ja pyöräytä seesaminsiemenissä. Tee lopuille sama. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä.

Vietnamilainen tomaattirapukeitto (Bun rieu cua)

Teimme ystäväni kanssa viikonloppuna tätä vietnamilaista rapukeittoa. Keitto on tehty tällä aiemmin jo blogiin kirjoitetulla reseptillä. Keitto on muuten tehty samoin kuin edellä mainitussa reseptissä, mutta kalan korvasin tiikeriravun pyrstöillä. Kyllä tuli maukasta! :)


tiistai 6. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän glögijuustokakku

Aivoni löivät tyhjää, kun piti keksiä jotain viemistä itsenäisyyspäivän juhliin, joihin saimme pari päivää sitten kutsun. Hyvä työkaverini vinkkasi minulle glögijuustokakusta, joka on ollut heillä joulun ajan takuuvarma hitti. Kävin kurkkaamassa ohjeen Maku.fi-sivuilta ja päätin itsekin kokeilla reseptiä. Sattumalta huomasin myöhemmin päivällä Instagramissa, että kyseinen resepti on tällä hetkellä heidän suosituin reseptinsä. Itse tein reseptin 26 cm vuokaan puolintoistakertaisena.


Pohja:
200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte:
2 dl kuohukermaa
300 g tuorejuustoa
150 g valkosuklaata
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 kpl liivatelehtiä
2 rkl sitruunamehua

Kiille:
3 kpl liivatelehteä
2 dl glögitiivistettä
1 dl vettä

Jauha keksit ja voi tehosekoittimessa.Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele keksimuru vuoan pohjalle tiiviisti. Laita jääkaappiin odottamaan. Vatkaa kerma. Pehmitä kulhossa tuorejuusto ja sokerit. Sekoita kermavaahto tuorejuustoseokseen. Sulata valkosuklaa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Sekoita sulanut valkosuklaa juustokermaseokseen. Liota täytteen liivatelehdet kylmässä vedessä noin 5 minuutin ajan. Purista ylimääräiset vedet pois ja liuota ne kuumassa sitruunamehussa. Sekoita liivate ohuena vanana täytteen sekaan. Levitä täyte tasaisesti keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin tai pakkaseen hyytymään. Laita kiilteen liivatteet kylmään veteen likoamaan. Purista ylimääräiset vedet pois liivatteista ja liuota ½ dl kuumassa vedessä. Sekoita joukkoon loput kiilteen nesteet. Anna jäähtyä hetken ja valuta varovaisesti kakun pinnalle. Anna kakun hyytyä vielä pari tuntia jääkaapissa tai pakkasessa.


maanantai 5. joulukuuta 2016

Nälkäisen savulohikorianteripasta

Tämän pastan valmistamiseen meni juuri pastan keittämisen verran aikaa. Nälkä oli suuri, kun kotiuduimme "maalle" töiden ja kauppareissun jälkeen. Pastasta tuli todella maukas. Valkosipulin, chilin ja korianterin takia maku on aika voimakas, mutta juuri meidän makuumme sopiva.


Tarvitset:
500 g penne rigate -pastaa
400 g kylmäsavulohta
1 chilin palko silputtuna
2 valkosipulin kynttä
2 limen mehut
50 g parmesaania raastettuna
1 dl oliiviöljyä
1 ruukku korianteria silputtuna
suolaa
pippuria

Laita pastavesi kiehumaan. Lisää pasta kiehuvan veden joukkoon ja heitä veteen hyppysellinen suolaa. Sekoita tarjoilukulhossa limen mehut, öljy, parmesaaniraaste, korianterin silppu, valkosipuli ja chili. Lisää kastikkeen joukkoon oman maun mukaan suolaa ja pippuria. Paista pannulla kylmäsavulohi kypsäksi. Keitä pasta al denteksi. Ota talteen desin verran keitinlientä. Kaada pasta lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Kaada pasta ja kypsä lohi kastikkeen sekaan. Sekoita kunnolla, lisää keitinlientä joukkoon, jos on tarve. Koristele annos korianterilla halutessasi.


perjantai 2. joulukuuta 2016

Herkullinen juustolautanen

Tein pieneen herkkuhimoon juustolautasen, jolle kokosin persimonia, Roquefort-sinihomejuustoa, Castellon chilivalkohomejuustoa sekä Annaksen pipareita eli kaikkia kauden herkkuja. Pakkasesta löytyy vielä annos itsetehtyä piparitaikinaa, mutta tällä kertaa oli kiire saada herkkuja, joten piparit haettiin kaupan hyllyltä. Tosi simppeliä hyvää.


Mannapuuro

Meillä oli menossa maito vanhaksi. Päätin keittää riisipuuroa, mutta huomasin kuivakaappia kolistellessa, että puuroriisipussin pohjalla ei ollut montaa jyvää ja sinne pussiin oli eksynyt joitakin ötököitä. Riisipussi lensi siis roskiin ja maidolle piti keksiä uusi käyttökohde. Lettuihin ja pannukakkuun saisi myös hyvin upotettua vanhaksi menevän maidon. Tällä kertaa päädyin kuitenkin mannapuuroon. Tämä oli itseasiassa ensimmäinen kerta ikinä, kun keitän mannapuuroa. Aiemmin olen pari kertaa keittänyt vispipuuroa, nekin kerrat voi laskea yhden käden sormilla. Luin hetken aikaa pussin kyljestä ohjetta ja totesin, että tämähän on naurettavan helppoa. Miksen ole aiemmin keittänyt mannapuuroa? Jotenkin olen kuvitellut, että mannapuuroa keitellään yhtä kauan kuin riisipuuroa eli tuntitolkulla. Se valmistuu kuitenkin ihan kädenkäänteessä. Ohjeessa kehotetaan käyttämään teflonkattilaa. Itse keitin teräskattilassa, kun teflonia ei ollut saatavilla. Kannattaa sekoittaa vispilällä hyvin koko ajan kattilan pohjaa myöten. Maito kiehuu helposti yli ja palaa helposti pohjaan, joten vahdi kattilaa. Valmiin puuro mieheni nautiskeli mansikkahillon kera.


Tarvitset:
1 litra maitoa
1,25 dl mannasuurimoita
0,5 tl suolaa

Kiehauta maito (teflonpohjaisessa) kattilassa koko ajan sekoittaen. Sekoita mannasuurimot tasaisesti kiehuvan maidon joukkoon. Mausta halutessasi suolalla. Jätä puuro hautumaan 5-10 minuutiksi.

lauantai 19. marraskuuta 2016

Mehevä Mariannesuklaakakku

Näin viikonloppuna Fazerin mainosvideon mehevääkin mehevämmästä suklaakakusta. Otin reseptin heti talteen ja oli pakko heti pistää testiin. Onneksi tänä viikonloppuna on ne pikkujoulut niin syöjiäkin löytyy. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen korvasin maidon piimällä, kun sitä sattui jääkaapissa olemaan. Paistoin taikinan kahdessa halkaisijaltaan 20 cm vuoassa. Paistoaika kahdella pienemmällä kakulla oli noin 30-40 minuuttia. En käyttänyt täytteeseen suklaata vaan korvasin sen mariannerouheella.


Pohja:
4,5 dl vehnäjauhoa
4,5 dl sokeria
2 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
2 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä
2 dl vahvaa kahvia
2 kananmunaa

Täyte:
5 dl kuohukermaa
1 pss mariannerouhetta
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
4 liivatelehteä

Vuoraa 2 halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoka ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon maito, öljy, kahvi ja munat. Sekoita tasaiseksi. Kaada kakkuvuokiin ja paista uunissa 30-40 min. Jäähdytä hyvin, pohjat voi laittaa myös pakkaseen. Valmista täyte. Laita 4 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto, mariannerouhe ja tomusokeri keskenään. Lisää joukkoon lopuksi kermavaahto. Purista liivatehdistä ylimääräinen vesi pois. Sekoita ne noin 0,5 dl kiehuvaan vettä ja sekoita, kunnes ne ovat täysin liuenneet.  Laita täyte hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Valuta liivateseos täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Halkaise jäähtyneet pohjat kahteen osaan ja levitä täytettä tasaisesti väleihin sekä pinnalle.


perjantai 18. marraskuuta 2016

Piparkakkutaikina

Järkkään tänä vuonna ystävilleni pikkujoulut ja halusin leipoa sinne itse pipareita. Ajattelin koristella piparit jokaisen vieraan nimikirjaimilla/nimellä. Katsotaan kuinka meikän käy. Löysin Hellapoliisilta taikinaohjeen, johon käytetään valmista piparkakkumausteseosta. On se oma taikina vaan paljon parempaa kuin pakastealtaasta ostettu. Piparitaikinaa pitää vaan hyvissä ajoin ruveta tekemään, sillä se vaatii yön yli vetäytymistä jääkaapissa.



Tarvitset:
2 dl tummaa siirappia
2 dl taloussokeria
3 rkl piparkakkumaustetta TAI
2 rkl kanelia, 1 rkl inkivääriä, 1 rkl kardemummaa ja 1 rkl neilikkaa
250g voita tai margariinia'
2 munaa
9 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Mittaa siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta. Lisää paloiteltu voi ja hämmennä, kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä puolisen tuntia. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Vatkaa sekaan myös loput kuivat aineet. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Leivo piparkakuiksi. Paista kypsiksi 175 asteessa 5-7 minuuttia piparin paksuudesta riippuen. Varo, ettei kärähdä!


keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Donaldin taikajuoma (voima-/palautusjuoma)

Ystäväni halusi tehdä itselleen palautusjuomaa hyvistä luonnon raaka-aineista. Hän heitti pataan kaikkia ravintorikkaita aineksia ja sai siitä kuraveden väristä soppaa. Juoma nautitaan kylmänä ja se maistuu yllättävän hyvältä. En tiedä sitä kuinka hyvin tämä palautusjuoma toimii, mutta keittelin sitä kuitenkin kokeiluun paljon juoksevalle miehelleni. Kannattaa suosia luomulaatuisia raaka-aineita, koska ainekset keitetään kuorineen. Banaanien kuoret sisältävät paljon magnesiumia. Kaapeista ei löytynyt nokkosta, korvasin viherjauheella. Siirappina käytin agavesiirappia. Jätin inkiväärit melko isoiksi paloiksi, ensi kerralla, jos ensi kertaa tulee, jauhan/leikkaan pienemmiksi, jotta saan juomaan enemmän inkiväärin makua. Voi olla, että juomasta ei saa taikavoimia, mutta ainakin se on hiukan tarveellisempää kuin tavallinen mehu.


Tarvitset:
20 tuoretta taatelia
2 banaania kuorineen
2 rkl kuivattua nokkosta
1 rkl viherjauhetta (chlorella tai spirulina)
2 tuoretta inkivääriä
1 pss pakastemustikoita
1 pss pakasteherukoita
1 dl siirappia
4 l vettä

Kaada (7 litran) kattilan pohjalle 4 litraa vedenkeittimellä kiehautettua vettä. Heitä sekaan kaikki muut paitsi siirappi. Banaanit pilkotaan kuorineen. Keitetään alhaisella lämmöllä kansi päällä 3 tuntia, jonka jälkeen lisätään siirappi. Annetaan jäähtyä yön yli ja siivilöidään sitten lasipulloihin.

tiistai 15. marraskuuta 2016

Joulun odotus aloitettu

Mieheni päätti kauppareissulla, että nyt leivotaan tähtitorttuja. Sittenhän niitä oli leivottava. Kaikkihan nyt torttuja osaavat leipoa, joten tällä kertaa vain kuvia. Itse tykkään ripotella paistettujen torttujen päälle tomusokeria hunnuksi. Noh, tomusokeri oli tällä kertaa loppu. Nohevana insinöörinä kuitenkin blendasin itselleni tomusokeria tavallisesta sokerista. Eihän siitä ihan niin hienoa tullut kuin kaupan tomusokeri, mutta kelpasi kuitenkin paremman puutteessa. 




Isänpäivän toscakakku

Isänpäivän toskakakusta on tullut ilmeisesti perinne, koska monena isänpäivänä olen jo tätä tehnyt. Isäni on aika nirso kakkujen suhteen. Täytekakut ovat ehdoton ei. Hän tykkää pelkästään kuivakakuista ja kuiva sen pitää olla, ei liian mehevä. :D Toscakakusta isäni toteaa, että tämä on hyvää kakkua, jo ennen kuin edes maistaa. Isäni suosittelema kakku siis. Resepti löytyy täältä, parin vuoden takaisesta postauksesta.


torstai 3. marraskuuta 2016

Taatelisuklaata vaiko suklaataatelia

Kävimme pari vuotta sitten Qatarissa ja Dubaissa. Sillä Lähi-idän reissulla rakastuin Chocodates-namusiin eli suklaalla kuorrutettuihin taateleihin tai taatelisuklaaseen. Myynnissä oli paljo eri versioita näistä herkuista. Osassa oli sisällä esimerkiksi mantelia. Suklaakuorrutuksen päällä saattoi olla vielä kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta. Minulta löytyi kaapista suklaata ja taateleita. Tehtiin yhdessä mieheni kanssa näitä. Minä sulatin suklaata kattilassa samalla kuin mieheni poisti kiviä taateleista. Aluksi dippailin taateleita suklaaseen ja laitoin rasian pohjalle. Jossain vaiheessa huomasimme, että suklaata oli vähän liikaa taateleihin verrattuna niin kaadoimmekin loput suklaat suoraan taateleiden päälle. Tulikin aika paksu taatelisuklaalevy. Laitoimme rasian pakastimeen kovettumaan ja leikkasimme jäähtyneen levyn paloiksi. Edellisellä kerralla kuorrutin viikunoita suklaalla. Nekin maistuivat hyvin miehelleni.


keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Upouusi Kitchen Aid

Saanko esitellä keittiöni uusimman tulokkaan, Kitchen Aid Classicin. Minun vanhan monitoimikoneen kävi vähän köpelösti alkukesästä hääpäiväni aattona, kun minulla oli hääkakkutehdas pystyssä. Tein siis itse hääkakkuni. Voikreemi kävi vähän liian raskaaksi vanhalle perintökalleudelle. Vanhan monitoimikoneen kansi rusahti rikki kesken kaiken. Onneksi kreemin valmistus oli aika loppusuoralla ja sain pyydystettyä kreemin seasta kannen muovinpalaset. Sain pienen hermoromahduksen, mutta siitä selvittiin säikähdyksellä. Sain kuitenkin kakkuni tehtyä. Seuraavana päivänä lahjojen joukosta löytyi tämä ihanuus. Mieheni bestman oli aikoinaan luvannut meille häälahjaksi Kitchen Aidin, jos päätyisimme joskus naimisiin. Hän muisti lupauksensa ja lunasti sen kolmen vuoden jälkeen! :D Kitchen Aid sai olla paketissaan reilu neljä kuukautta ennen kuin vihdoin siunasin sen käyttöön. Tänään se pääsee tositoimiin, kun testaan sen tehoja teksaspullan taikinassa.





maanantai 17. lokakuuta 2016

Keinutuoliprojekti

Ostin viime kesänä fb-kirpparilta viidellä eurolla lasten keinutuolin. Tuoli oli vähän heikossa hapessa. Se kaipasi liimaa ja uutta maalia pintaan. Vanha vaaleansininen maali repsotti miten sattui ja alta paljastui punaista pintaa. Ensiksi ajattelin rapsutella vanhan maalin pois, mutta se oli helpommin sanottu kuin tehty. Lopuksi rapsutin vain helposti lähtevät maalit ja maalasin vaan ronskisti uudella maalilla päälle. Maaliksi valikoitui Helmi-kalustemaali puolihimmeänä, koska sitä sattui löytymään kaapista 4 vuoden takaisen rempan jäljiltä. Oli lievästi sanottuna tönkköä maalia, mutta onneksi sitä sai ohennettua vedellä. Pari kolme maalikerrosta maalasin. Nyt keinu näyttää melko siedettävältä. Ei ehkä ihan liian läheistä tarkastelua kestä, mutta toisaalta ajattelin taas, että jos siinä keinussa koskaan kukaan keinuu niin se keinuja tuskin välittää siitä kuinka monta maalikerrosta tuolin pinnassa on.




sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Banaanimuffinssit

Jääkaapista löytyy kasa mustia banaaneita, jotka piti käyttää. Olemme menossa tänään ystäväpariskunnan luo, joten päätin leipoa banaaneista jotain herkkua sinne. Muistin, että olen syönyt joskus maa-aikojen alussa syönyt siskoni Marian tekemiä todella herkullisia banaanimuffareita. Muistan myös, että pyysin häneltä aikoinani sitä ohjetta, mutta en ikinä tainnut niitä leipoa. Päätin kaivaa ohjeen esille. Se löytyikin Facebookin viestiarkistosta ja lähetyspäivä oli 15.9.2009 eli reilu 7 vuotta sitten. :D Sisko oli kirjoittanut saatteeksi, että on saanut ohjeen joltakin ystävältään, mutta nimeä ei maininnut. Tästä ohjeesta tulee noin 24 muffinssia. Toinen hyvä resepti kypsien banaanien tuhoamiseksi on iki-ihana banaanikakku. Banaanikakku on isäni suosikkikakku mehevyytensä takia.



Tarvitset:
200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
2 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
8 rkl maitoa
2 isoa tai 3 pientä kypsää banaania

Kuorrutus: 
150 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g nutellaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi/margariini ja sokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen ja jatka vatkaamista. Sekoita kuivat aineet. Lisää vuorotellen murskatut banaanit, maito ja kuivat aineet taikinan joukkoon. Annostele vuokiin ja paista 175 asteessa noin 15 min tai kunnes ovat kypsät. Kuorruta jäähtyneet muffinssit tuorejuustonutellaseoksella.


torstai 13. lokakuuta 2016

Thaimaalainen kokkikurssi

Pääsin viime keväänä polttareissani thaimaalaiselle kokkikurssille. Olin onnesta soikeana! :) Kurssilla toimi opettajana JusThai:n Akraya Salomaa. Teimme ruokaa 4 hengen ryhmissä, minun ryhmässäni oli koko sisaruskatraani. Aikamoinen soppasyntyy, kun kaikki 4 siskosta ovat kasassa. Selvisimme koitoksesta kuitenkin ehjänä. Kurssi järjestettiin erään luokanopettajaystävättäreni koululla kotitalousluokassa. Edellisestä kotitalouden tunnista taitaa olla yli 17 vuotta. Kurssilla tehtiin 6 eri ruokalajia, joista 1 oli salaatti, 1 keitto, 3 liharuokaa ja 1 jälkiruoka. Näiden lisäksi keitimme kahta erilaista riisiä. Näistä ruokalajeista suosikiksi taisi nousta grillattu possu papaijasalaatin ja tahmariisin kera. Opimme myös valmistamaan kätevästi jasminriisiä mikrossa. Jokaisella kunnon aasialaisellahan kuuluu olla riisinkeitin kotonaan, tuo mikroriisi on kuitenkin kätevä esimerkiksi mökillä. Eräs suomalainen ystäväni on ruvennutkin kurssin jälkeen syömään enemmän riisiä, kun huomasi kuinka helppoa riisinkeitto mikrolla olikaan.